Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Priča se o regresu? Doznajte imate li na njega pravo i kada ga poslodavac mora isplatiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Uoči godišnjih odmora počinje se pričati o regresu. Hoćemo li ga dobiti, koliki je i što je zapravo regres?

Regres je neoporeziva nagrada koju svaki poslodavac ima pravo isplatiti zaposleniku. Ima pravo, ali nema i obvezu. Regres, kao financijski dodatak uz redovito mjesečno primanje, dobro dođe svim zaposlenicima tijekom ljetnih mjeseci kako bi im se malo ublažili troškovi godišnjih odmora.

Prema definiciji, regres je materijalno pravo zaposlenika koje se može ostvariti na temelju važećeg akta, bilo ugovora o radu, bilo kolektivnog ugovora ili internog pravilnika tvrtke u kojoj radi zaposlenik. Ako isplata regresa nije propisana nekim od dokumenata, na volji je poslodavca hoće li ga ili ne isplatiti i u kojem iznosu.

Pročitajte i ovo Planinska ulica Društveni centar u Planinskoj Zaštitari nasilno provalili u zagrebački skvot: Stanare zakon štiti, zna li to policija?

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, isplata regresa može biti oporeziva i neoporeziva. Pri tome, radniku se godišnje neoporezivo može isplatiti iznos od 663,62 eura (5000 kuna). U taj iznos spadaju regres, božićnica i ostale prigodne nagrade. Ako godišnji iznos isplata i nagrada radniku premašuje taj iznos, on se oporezuje kao plaća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakva ironija Umjesto da ih zaštiti, prvi EU-ov zakon o zaštiti slobode medija mogao bi dopustiti špijuniranje novinara

Regres se može isplatiti u novcu, ali i dati u naravi, kao neka roba ili usluga. Također nije nužno da se regres isplati prije ljetnog odlaska na godišnji odmor. Može se isplatiti u bilo kojem dijelu godine kada zaposlenik ide na godišnji, a poslodavac može donijeti odluku da regres isplati i onim djelatnicima koji su zaposleni manje od jedne godine, piše N1.

Isplata regresa, osim ako nije drugačije dogovoreno ugovorom, ostaje na volji poslodavca i on može odlučiti da ga ne isplati djelatnicima na bolovanju ili rodiljnom i roditeljskom dopustu.

Regres do neoporezivog iznosa (do 663,62 eura godišnje, odnosno 5000 kuna godišnje) izuzet je od ovrhe sukladno Ovršnom zakonu, ako ga poslodavac isplaćuje na zaštićeni račun radnika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene