Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Juščenko tek peti

Ukrajina: Januković i Timošenko u drugom krugu izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni čelnik Viktor Janukovič i populistička premijerka Julija Timošenko sučelit će se u drugome krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora 7. veljače pošto u prvome krugu održanome u nedjelju nijedan od kandidata nije osvojio više od potrebnih pedeset posto glasova birača, javile su u ponedjeljak novinske agencije.

Službeni rezultati nakon više od 80 posto prebrojanih glasova pokazali su da je bivši proruski premijer Janukovič osvojio 35,76 posto glasova, dok je premijerka Timošenko dobila 24,72 posto glasova, prenosi agencija Reuters. Izbori će odlučiti o tome kakvu će politiku prema svojim moćnim susjedima voditi Ukrajina, bivša sovjetska republika s 46 milijuna stanovnika smještena između Europske unije i Rusije. Janukovič najveću potporu ima na proruskom istoku i jugu zemlje, dok je Timošenko najbolji rezultat postigla na proeuropskom zapadu zemlje. U središnjim regijama postigli su podjednak rezultat. Analitičari procjenjuju da bi se u drugom krugu, unatoč velikoj prednosti Janukoviča, trebala voditi tijesna borba budući da se očekuje da će Timošenko dobiti više glasova birača kandidata poraženih u prvome krugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred vratima drugi krug Ukrajina: Po izlaznim anketama vodi Janukovič Slika nije dostupna Protiv nekadašnje saveznice Juščenko: Julija Timošenko želi apsolutnu vlast!

Janukovič se pak suočava s teškim zadatkom pridobivanja glasova birača izvan svoje izborne baze na istoku zemlje gdje većina stanovništva govori ruski. On se tijekom predizborne kampanje pokušao djelomično distancirati od svoje povezanosti s Moskvom, zauzimajući se za neutralnost u odnosima s EU-om i Rusijom. Timošenko, jedna od čelnica Narančaste revolucije kojom je 2004. Janukovič srušen s vlasti, tvrdi da joj izborni rezultati daju velike izglede za pobjedu u drugom krugu, te je najavila da će razgovarati s poraženim kandidatima kako bi dobila njihovu potporu. 'Od danas počinjemo razgovore kako bismo počeli proces ujedinjavanja svih demokratskih snaga', rekla je Timošenko. Treće mjesto u prvome krugu zauzeo je imućni bankar Sergej Tigipko osvojivši 13 posto glasova, prenosi agencija AP. On međutim nije želi dati potporu nijednom od dvoje kandidata u drugome krugu, istaknuvši da su 'njegovi birači dovoljno inteligentni da sami izaberu koga žele'.

Aktualni predsjednik Juščenko ima manje od 6 posto glasova

Sadašnji predsjednik Viktor Juščenko izgubio je popularnost i na ovim se izborima našao na petom mjestu s manje od 6 posto glasova, a ispred njega je i bivši predsjednik parlamenta Arsenij Jacenjuk s oko 7 posto glasova. Oni također zasad nikome nisu dali potporu za drugi krug. Na izbore je u nedjelju izašlo oko 67 posto birača. Izborni dužnosnici i međunarodni promatrači ocijenili su da su tijekom izbornog procesa zabilježeni samo manji incidenti, te da su izbori provedeni po demokratskim standardima. 'Kao članovi poljskog izaslanstva možemo potvrditi da su europski izborni standardi poštivani', rekao je izborni promatrač Marius Kaminski. Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebali bi svoju ocjenu izbora dati kasnije u ponedjeljak.

Smještena između Europske unije i Rusije, Ukrajina povijesno i civilizacijski gravitira prema ta dva pola moći, a rezultat je duboka podijeljenost zemlje čiji zapadni dijelovi teže zapadnim integracijama, dok je istok tradicionalno naklonjen Rusiji. Drugi važan čimbenik izbora je svjetska recesija koja je osobito teško pogodila zemlju, srozavši u 2009. njezin BDP za 15 posto, dok je nacionalna valuta deprecirala za 60 posto, a nezaposlenost dosegla 20 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene