Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uhićenje navodnog šefa ruske mafije Semjona Mogiljeviča trebalo bi označiti kraj tajnovitog posrednika u 6,5 milijardi dolara vrijedne trgovine energentima Ukrajine s bivšim sovjetskim državama, rekla je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.


Timošenko je ranije rekla da prošlog tjedna uhićeni Mogiljevič, rođen u Ukrajini, stoji iza RosUkrEnergoa, tajanstvene joint venture tvrtke koja ima monopol na prodaju ruskog i srednjeazijskog plina Ukrajini.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhićen šef napuljske mafije koji je 14 godina bio u bijegu Slika nije dostupna VIDEO: Spektakularno uhićenje mafijaškog 'bossa'

Mogiljevič i ukrajinski poslovni čovjek koji imaju 50 posto
RosUkrEnergoa zanijekali su bilo kakvu međusobnu vezu. Ruski Gazprom, koji posjeduje drugu polovicu, nije želio komentirati.

"Što se tiče tranzita plina iz Uzbekistana, Tadžikistana i drugih
zemalja ne trebaju nam tajnoviti posrednici", rekla je Timošenko nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom u Bruxellesu.

"U našoj vladi i društvu vladat će transparentnost. To se odnosi i na energetsku politiku", rekla je odgovarajući na pitanje o uhićenju Mogiljeviča od strane ruske policije.

Gospodarski analitičari stalno su postavljali pitanje zašto Ukrajina i ruski energetski monopolist Gazprom uopće trebaju RosUkrEnergo jer mogu izravno međusobno poslovati.

Timošenko je 2006. za BBC rekla da "nema dvojbe" da iza RosUkrEnergoa stoji Mogiljevič, a istraga ukrajinske službe sigurnosti (USB) našla je "mnogo naznaka" da Mogiljević neizravno nadzire tu tvrtku.

Analitičari ocjenjuju da bi uhićenje Mogiljeviča moglo označiti kraj nadzora te tvrtke nad tranzitom plinovodima preko Ukrajine.

Moskovska policija uhitila je u srijedu Semjona Mogiljeviča, navodnog šefa ruske mafije s vezama u unosnoj trgovini plinom kojeg već duže vrijeme traže FBI i Interpol, a koji je prema pisanju hrvatskih medija imao i hrvatsko državljanstvo.

Mogiljevič je uhićen pod lažnim imenom Sergej Schneider, jednim od 17 imena kojim se služio, a imao je i putovnice nekoliko zemalja. 

Hrvatski tisak prenosi da je Mogiljevič 1998. dobio hrvatsko
državljanstvo i putovnicu kao osoba s posebnim zaslugama.