Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Scenarij dostojan Hollywooda

Uhićeni osumnjičeni za spektakularnu pljačku helikopterom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeno je šest osumnjičenika za prošlotjednu spektakularnu pljačku helikopterom blizu Stockholma, među kojima je i pilot, doznaje se od švedskog pravosuđa.

Uhićeno je šest muškaraca u dobi od 21 do 38 godina osumnjičenih za sudjelovanje u pljački prošle srijede, objavilo je državno odvjetništvo u Stockholmu koje vodi istragu u slučaju pljačke državne riznice. Petorica uhićenika osumnjičena su da su izravno sudjelovala u oružanoj pljački trezora zaštitarske tvrtke u Vaestbergeu, a šesti za sudioništvo, kao pilot helikoptera koji je poslužio u pljački.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Točna svota ukradena novca u vrećama iz trezora tvrtke G4S još nije poznata, ali kako piše švedski tabloid Expressen, koji ne navodi izvor, ukradeno je ukupno 65 milijuna kruna (6,3 milijuna eura). Oštećena tvrtka G4S ponudila je sedam milijuna kruna za svaku obavijest koja bi pridonijela uhićenju pljačkaša.

Ukradenim helikopterom na krov

U srijedu u zoru pljačkaši su se helikopterom spustili na krov i ušli u trezor zaštitarske tvrtke G4S te tako izveli jedinstvenu pljačku po scenariju dostojnu Hollywooda, ocijenili su mediji. Pljačkaši su za nekoliko minuta izišli iz banke s vrećama novca, a nije ih omela ni policija ni 21 djelatnik u tvrtki. Helikopter su ukrali prije pljačke i on je neoštećen pronađen nekoliko sati poslije sjeverno od Stockholma. Policijski je akciju omela vijest o lažnoj bombi postavljenoj blizu policijskog helikoptera te zapreke oko ulaza u trezor.

Srbi znali za pljačkaše

Prema pisanju Pressa, srpska tajna policija dostavila je Šveđanima podatke o grupi koja je opljačkala banku, ali Šveđani su ignorirali upozorenje. Navodno su Srbi još početkom kolovoza dobili informaciju da grupa opasnih kriminalaca s Balkana, među kojima ima i bivših pripadnika ’crvenih beretki’, planira pljačku, međutim švedski kolege nisu ih ozbiljno shvatili. ’Još početkom kolovoza dobili smo informaciju da se grupa kriminalaca sa područja bivše SFRJ priprema za veliku pljačku u inozemstvu. U toj grupi su kriminalci iz Bosne, Crne Gore, a dijelom i iz Srbije. Među njima su bili i neki od bivših članova JSO. Odmah smo saznali da se sprema stvarno velika pljačka i da razbojnici planiraju upotrijebiti i helikopter’, otkriva anonimni sugovornik Pressa.

’Saznali smo da grupa planira akciju u Švedskoj i da ozbiljno sprema pravi helikopterski desant na krov neke banke ili slične institucije. Imali smo saznanja da se razbojnici raspituju gdje i kako se može kupiti ili iznajmiti helikopter, koje su mu tehničke karakteristike, za koje vreme se ekipa helikopterom može izvući, može li sletjeti na krov zgrade i koliki teret može nositi. Šveđani su nas pažljivo saslušali i otišli. Tada smo im dali i sva imena pljačkaša i njihove telefonske brojeve koji su locirani kada su početkom rujna bili u Beogradu. Pljačka je, dakle, mogla lako biti spriječena, samo da su Šveđani ozbiljno shvatili naša upozorenja’, rekao je sugovornik. Prema pisanju švedskih medija, spektakularnu pljačku organirali su bivši pripadnici ’crvenih beretki’. (I.D. / Hina)

Biste li se usudili opljačkati banku?

  • Da
  • Ne
  • Možda

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene