Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iračke vlasti jučer su protiv zamjenika iračkog predsjednika, Tareka al-Hashemija, izdale uhidbeni nalog zbog sumnji u povezanost s terorizmom, dok se zemlja nalazi u teškoj političkoj krizi nakon odlaska američkih postrojbi.


Tjeralica za sunita Hashemija dodatno je ugrozio krhki sporazum o podjeli vlasti između iračkih frakcija koji je omogućio formiranje vlade na čelu s šijitom Nurijem al-Malikijem.

Prema dužnosnicima sigurnosti i pravosuđa, peteročlani pravosudni odbor je u ponedjeljak izdao uhidbeni nalog protiv Hashemija, sukladno antiterorističkim zakonima. Taj odbor je već ranije Hashemiju odredio zabranu putovanja u inozemstvo.

Na državnoj televiziji je objavljeno da su Hashemijevi tjelohranitelji priznali da su planirali i izveli atentate i da ih je financirao i podržavao zamjenik predsjednika, a on je optužen je za umiješanost u ubojstva i bombaške napade.

Najmanje 13 Hashemijevih tjelohranitelja je uhićeno posljednjih tjedana. Posljednjih dana traje spor šijitskog premijera Malikija sa svjetovnim parlamentarnim blokom Iraqiya, u kojem sudjeluje Hashemi.

Iraqiya je u subotu obustavila svoj rad u parlamentu i oštro je kritizirala način premijerova monopoliziranja vlasti. (Hina)

Vezani članci Hasan Rohani, Donald Trump Iran rekao UN-u da ne želi eskalaciju ili rat: "Operacija je bila precizna, ciljani su samo vojni objekti" Američka zračna baza Al Asad - 5 Zašto je iranska odmazda bila usmjerena baš na "Kamp kolačić"? Golema baza imala je i bazene te vlastite autobusne linije