Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubojica prezirao 'bogate klince' i liječio se od depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani napadač koji je u ponedjeljak ubio 32 osobe i sebe u kompleksu Tehničkog sveučilišta Virginija u Blacksburgu, identificiran kao Cho Seung Hui, 23-godišnji student završne godine studija engleskog jezika iz Južne Koreje, navodno je bio usamljenik, problematičnog ponašanja i pod terapijom protiv depresije.

Šef policije sveučilišnog kompleksa Virginia Tech, Wendell Flinchum, na konferenciji za novinare izjavio da je iza počinitelja ostala uznemirujuća oproštajna poruka te račun od kupnje pištolja prošloga tjedna.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Poruka, za koju istražitelji vjeruju da ju je napisao Cho, navodno je puna uvredljivih riječi, a u njoj između ostalog stoji: 'Vi ste me natjerali da to učinim.'

Cho Seung Hui, pohađao je i tečaj kreativnog pisanja. 

Tamo je prvi puta zapaženo da su njegovi radovi vrlo uznemirujući. U njima je često iznosio izrazito negativno mišljenje o 'bogatim klincima', 'razvratu' i šarlatanima' u kampu, zbog čega je upućen nadležnom savjetodavnom tijelu Sveučilišta. 

>> Bush na komemoraciji ubijenim studentima

>> Izjava hrvatskog studenta s Virginia Techa

>> Zbog masakra u Virginiji krizni sastanak u Južnoj Koreji

Policija također vjeruje da se Cho liječio od depresije, zbog čega je uzimao i antidepresive, a u posljednje vrijeme njegovo ponašanje bilo je vrlo posebno problematično - bio je čudljiv i nasilan.

Uprava Sveučilišta tvrdi kako je Cho bio vrlo povučen.

- Bio je pravi usamljenik, zbog čega imamo teškoća da dođemo do podataka o njemu, izjavio je glasnogovornik Virginia Techa Larry Hincker.

Cho Seung-Hui je stigao u SAD kao dječak iz Južne Koreje 1992. a odrastao je u predgrađu Washingtona.

Dnevnik Chicago Tribune piše u utorak, pozivajući se na dobro upućene izvore, kako je Cho pokazivao znakove problematičnog ponašanja, uključujući podmetanje vatre u sobi svog paviljona, te da je znao slijediti neke žene.

Derek O'Dell, student koji je u pucnjavi ranjen u ruku, ispričao je u utorak za CNN kako je Cho ušao u njihovu učionicu i potpuno mirno i istrenirano iz dva poluatomatska pištolja pucao u svoje kolege.

Onima u prvom redu, koji su se instiktivno sagnuli i pod klupama potražili zaštitu, prilazio je i iz blizine pucao u glavu, rekao je O'Dell.

Liječnici su ozljede žrtava opisali kao 'nevjerojatne', svaka žrtva upucana je barem tri puta. 
 
Prema riječima Flinchuma, istraga i balistički nalazi su pokazali da je istim oružjem izvršeno dvostruko ubojstvo u stambenom objektu West Ambler Johnston oko sedam sati ujutro, i dva sata kasnije pokolj 30 studenata i profesora u zgradi Građevinskog fakulteta Norris Hall, na drugom kraju velikog kompleksa sveučilišta koje pohađa oko 26.000 studenata.

Dvosatni razmak između prvog i drugog incidenta, otvorio je
mnogobrojna pitanja o odlukama odgovornih za sigurnost kompleksa nakon prvog incidenta, koji je po informacijama u medijima imao karakter osvetničkog ubojstva u studentskom ljubavnom trokutu.

Šokirani studenti jučer su postavljali pitanje zašto uprava i
policijska služba kompleksa nije otkazala nastavu i zatvorila
sveučilište nakon prvog incidenta jer bi time spriječila da dva sata kasnije napadač uđe u zgradu Norris Hall i metodično ubija i ranjava desetine svojih kolega i profesora, prije nego je pištolj okrenuo prema sebi.

Cho je bio naoružan s dva poluautomatska pištolja od 9 i 22 mm, a nosio je pancirni prsluk i više rezervnih spremnika sa streljivom. 
Vlasnik dućana u kojem je ubojica kupio oružje tvrdi kako je za 9 mm Glock 19 izdvojio čak 571 dolar.

Studenti koji su preživjeli napad rekli su da je ulazio u učionice i pucao mirnog izraza lica, ne govoreći ništa. 

U zgradi Noriss Hall žrtve su nađene na četiri lokacije, rekla je policija.

Mnogi studenti zabarikadirali su vrata učionica kada su čuli
pucnjavu, a neki su skočili kroz prozore, zadobivši pri tome ozljede.
Američki tisak u utorak na naslovnicama donosi izvješća o tragičnom pokolju studenata Virginia Techa, u kojem su ubijene 33 osobe uključujući i napadača, a 15 ih je ranjeno. 

Programima TV mreža također dominiraju izvješća i analize o tom najubojitijem pojedinačnom oružanom pohodu u povijesti SAD-a.

Kao i nakon svakog većeg oružanog incidenta u američkom školstvu, postavlja se pitanje nepostojanja djelotvorne kontrole oružja, odnosno njegove relativne dostupnosti svim odraslim osobama. 

Jučerašnji pokolj dogodio se u Virginiji, državi s jednim od najliberalnijih režima za kupnju oružja u SAD, u kojoj se nošenje oružja smatra neotuđivim dijelom tradicije i kulture. 

Senator Jim Webb iz Virginije nedavno je s ponosom priznao kako uvijek nosi napunjen pištolj i dva rezervna spremnika streljiva, kada je na ulazu u Senat kod njegova pomoćnika pronađen taj arsenal.

Američki tiskani i elektronički mediji također sugeriraju da je
neprimjerena reakcija policije nakon prvog incidenta pridonijela tragediji.

Načelnik Flinchum odbacio je kritike na račun policije, ističući da su raspoložive informacije jučer govorile da se radi o izoliranom incidentu, te da su postojale naznake da je napadač napustio kompleks sveučilišta, pa čak i državu Virginiju.

On je na konferenciji za novinare pohvalio postupanje svih
policijskih i sigurnosnih službi i pripadnika FBI-a tijekom
jučerašnjih tragičnih zbivanja.

Rektor sveučilišta Charles Stager najavio je da će se danas
poslijepodne održati komemoracija žrtvama pokolja, na kojoj će sudjelovati i američki predsjednik George W. Bush s suprugom Laurom i drugi visoki dužnosnici.

Sveučilište će ostati zatvoreno do kraja tjedna, a zgrada
Građevinskog fakulteta Norris Hall, u kojoj je ubijeno 30 ljudi, do kraja semestra, kazao je Steger.

Policija je objavila da još nije dovršena identifikacija žrtava, te
da će naknadno biti objavljen njihov popis, a studentski list Virginia techa je na svojoj je web stranici danas objavio popis 14 žrtava koje su studenti sami identificirali.

Među njima je 10 studenata, od njih četvero brucoša, troje profesora i jedan asistent-instruktor.

Studentica zbog koje je stradalo 33-oje ljudi?

Emily Jane Hilscher, stara 18 godina, ubijena je na četvrtom katu Virginia Tech Fakulteta u naletu divljanja mladića s pištoljem.

Smatra se da je ona bivša djevojka ubojice, koji je nakon njezine likvidacije ubio i Elilyna susjeda, 22-godišnjeg Ryana Clarka koji joj je pokušao pomoći. 

Emily i Ryan živjeli su u susjednim sobama 4040 i 4042.

Prijatelji su Emily opisali kao odličnu studenticu vesela i vedra duha.

'Emily je bila ljubazna i prekrasna osoba koja je uvijek imala osmijeh na licu', tim ju je riječima opisala prijateljica Jessica Goudl.

Clark, upravitelj spavaonica studentskog doma, bio je na petoj godini Virginia Fakulteta i vodio je studentski bend. 

Policija je službeno je potvrdila da je 22-godišnji Ryan Clark bio prva žrtva napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene