Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Namršten i ljutit Tadić napao Hrvatsku pred UN-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski predsjednik Boris Tadić došao je u ponedjeljak poslijepodne nasmijan na sjednicu Vijeća sigurnosti u New Yorku, ali je zgradu Ujedinjenih naroda nakon nekoliko sati rasprave napustio namršten i ljutit.

Tadić je izašao brzo, nije želio davati novinarima izjave, a njegova je glasnogovornica tužnim glasom i sa suzama u očima kratko komentirala kako 'Srbija ovo nije zaslužila. Ova nepravda boli'.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

I dok predsjednika Tadića možemo razumjeti da se osjećao poraženim i razočaranim pred moćnim Vijećem sigurnosti u kojem su mu Amerika, Francuska i Velika Britanija mahali pred nosom službenim priznanjem Kosova jer kao što kaže stara uzrečica, 'gubitnici se imaju pravo ljutiti' tako je potpuno neobjašnjivo zbog čega se s gorčinom u glasu pred svima, ničim izazvan, obratio veleposlaniku Nevenu Jurici, kritizirajući Hrvatsku za 'zauzimanje srpskih stanova'. 

Govoreći po drugi put, nakon što su se izredali komentari svih predstavnika Vijeća sigurnosti i nakon što je veleposlanik Neven Jurica koji predstavlja Hrvatsku kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, rekao da će Hrvatska po pitanju priznanja neovisnosti Prištine, slijediti odluku Europskog vijeća vezanu za Kosovo, Boris Tadić je na East Riveru predbacio Hrvatskoj kako 'nije pravna država na europskoj razini zbog zauzimanja srpskih stanova'. 

'Ni u jednoj državi bivše Jugoslavije poštivanje prava nije podignuto na europsku razinu. To poštivanje nije postignuto ni u Hrvatskoj, članici Vijeća sigurnosti UN, a tu prije svega mislim na zaposijedanje stanova čiji su vlasnici ili korisnici bili Srbi, prije raspada bivše države', rekao je Tadić. 

>> Tajvan i Senegal priznali neovisnost Kosova

>> Ustavni sud Srbije: Pogažena su načela međunarodnog prava

>> 'U Srbiji se od sada vrijeme računa od 17. veljače do dana kada ćemo osloboditi Kosovo'

>> Neredi u Nišu

>> Kosovo priznale SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija...

>> Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu'

>> Australija priznala Kosovo, Kanada razmatra situaciju

>> Srpska udruga 'Mlada Bosna' preuzela odgovornost za bombe

>> Srbija traži da vijeće sigurnosti UN-a poništi neovisnost Kosova

Ako države u regiji, posebno države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, priznaju Kosovo, to će značiti da ne priznaju 'teritorijalni integritet Srbije' i štetit će bilateralnim odnosima, upozorio je Tadić.

Hrvatski veleposlanik Neven Jurica nije na sjednici Vijeća sigurnosti koja je bila otvorena za javnost, reagirao na Tadićevu izjavu, ali je većina diplomata, kao i noovinari, komentirala da se srpski predsjednik neprimjereno ponašao prema Hrvatskoj te svih iznenadio prijetnjama koje su očito ostale njegovo posljednje oružje nakon što svi zahtjevi Beograda za poništavanjem nezavisnosti Kosova nisu uspjeli. 

U nemogućnosti da oštrije komunicira s veleposlanicima Washingtona, Londona i Pariza, srpski predsjednik je ubacio provokaciju hrvatskoj strani misleći kako će stvoriti incident u Vijeću sigurnosti koji bi mu dobro došao za unutrašnjopolitičku scenu u njegovoj zemlji. 

U Beograd se ipak vraća neobavljena posla jer u New Yorku unatoč velikoj pomoći Rusije i Kine nije dobio podršku za Kosovo. 

Naprotiv, jasno su mu kazali kako je neovisno Kosovo proces koji Beograd više ne može zaustaviti. 

Na susretu sa hrvatskim novinarima veleposlanik Neven Jurica je rekao kako je bio neugodno iznenađen Tadićevim komentarom jer nije bilo razloga ni povoda za takvu retoriku Beograda prema Zagrebu unutar službene sjednice Vijeća sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene