Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena smrt jednog

Na letu MH17 bili su znanstvenici na putu za konferenciju o AIDS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srušenom malezijskom zrakoplovu, među poginulim putnicima, bili su i znanstvenici, delegati koji su se uputili na konferenciju o AIDS-u u Australiju.

Znanstvenici, istraživači i drugi profesionalci bili su na putu za 20. međunarodnu konferenciju o AIDS-u u Melbournu, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Kod granice s Ukrajinom se srušio veliki ruski vojni avion Puno je poginulih VIDEO Objavljena snimka pada, srušio se ruski vojni avion! Medvedev poručio: "Ovdje nema ograničenja" Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je među poginulim putnicima njihov zaposlenik, glasnogovornik WHO-a Glenn Thomas koji je krenuo u Melbourne na konferenciju.

'Čekamo potvrdu o tome je li još netko iz Svjetske zdravstvene organizacije bio na letu, jer smo na konferenciju poslali veći broj ljudi. Za sada sigurno znamo samo za Glenna', rekao je glasnogovornik WHO-a.

Glen Thomas bivši je zaposlenik BBC-a i bavio se pitanjima 'javnoga zdravstva'. Bio je cijenjen među kolegama i novinarima akreditiranim pri UN-u. Hartl je dodao da među putnicima nije bilo drugih zaposlenika UN-a

Svijet u šoku: Obama i Merkel traže međunarodnu istragu, separatisti nude primirje

Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.Prvi je potaknuo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prijenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama."Joep je bio potpuno posvećen liječenju AIDS-a i brizi za oboljele u Aziji i Africi", kazao je profesor na Institutu Kirby pri Sveučilištu New South Wales David Cooper koji je tijesno surađivao s Langeom na jednom projektu o liječenju HIV-a u Bangkoku.

'Imao sam čast blisko surađivati s njima. Ukoliko se pokaže da je ta informacija točna, bit će to velik gubitak za sve nas. Nema riječi kojima bih izrazio svoju tugu', rekla je sudionica konferencije profesorica Françoise Barré-Sinoussi.

Podsjetimo, ostaci Boeinga 777 Malaysia Airlines na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur, s 298 putnika i članova posade pronađeni su pokraj istočnoukrajinskoga sela Grabova u četvrtak poslijepodne. Svi u zrakoplovu su poginuli. Malezijska kompanija potvrdila je da je u 17:15  sati po mjesnom vremenu izgubila s njime kontakt, a sve upućuje na to da je zrakoplov srušen vojnom raketom. Nije još sasvim jasno tko ga je srušio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene