Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gore ambasade, a Beograđanke pljačkaju trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na internetu se pojavila snimka pozadine sinoćnjih nereda u Beogradu pod nazivom 'Kosovo za patike'. Građanin je zabilježio kako su beogradske djevojke opći metež iskoristile za provale i pljačke trgovina.

U Beogradu su tijekom jučerašnjeg prosvjeda podijeljeni leci s pozivom na bojkot tvrtki iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova, a s televizijskog programa skinute su sve američke serije i filmovi. 

Normalizirano stanje u Beogradu nakon nereda

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Dan nakon prosvjeda zbog neovisnosti Kosova i nereda s kojima su prosvjedi završeni, glavni grad Srbije vratio se naizgled uobičajenom životu, promet je normaliziran, institucije i trgovine rade, a ulice su očišćene.

Bilanca prosvjeda su paljevine, uništene zgrade diplomatskih predstavništava, ispopstava stranih banaka, prodavaonica, restorana McDonald'sa, razbijeni prozori, izlozi, semafori, žardinijere i opljačkane trgovine. U neredima je jedna osoba poginula, najvjerojatnije prosvjednik, a ozlijeđeno je  106 građana i 35 policajaca.

Među ozlijeđenima su najmanje tri novinara, jedan nizozemski, koji je pretučen ispred američkog veleposlanstva i slomljena su mu tri rebra, te tri ruska novinara. 

Radi se uglavnom o lakšim ozljedama, priopćeno je iz
beogradskog Urgentnog centra, osim kod nizozemskog novinara. Glasnogovornica Hitne pomoći Nada Macura kazala je medijima da su ekipe tijekom večeri intervenirale više od 500 puta. Većina ozlijeđenih prosvjednika bila je u alkoholiziranom stanju. 

Policija još nije priopćila je li ikoga od huligana uhitila.

Poziv na bojkot

Mediji javljaju da su tijekom prosvjeda građanima podijeljeni leci u kojima se poziva na bojkot tvrtki iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova ili najavile priznanje.

U letku 'Udri neprijatelja tamo gde boli', građanima je upućen poziv da ne otvaraju tekuće račune i obavljaju financijske transakcije preko banaka koje potječu iz tih zemalja. Navodi se desetak stranih banaka koje treba bojkotirati, a letak sadrži i poziv na bojkot naftnih i telekomunikacijskih tvrtki.

'Svaki dinar koji Srbi ostave tvrtkama iz država koje priznaju neovisnost Kosova može postati dinar dan Thaqiju i ostalim ubojicama djece', piše u letku.

Dnevnik 'Blic' donosi dio burne rasprave sa sjednice Vlade Srbije, održane u četvrtak, na kojoj je potpredsjednik Božidar Đelić pokrenuo temu 'povlađivanja' prosvjednicima, a ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ponovio da je međunarodna zajednica 'Srbiji nanijela znatno veću štetu nego što su razbijeni prozori' te da bi 'B92 i drugi mediji morali paziti kako govore o tim mladim ljudima'. 

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da su 'ti ljudi, huligani, kako ih zovete, samo reagirali na kršenje međunarodnog prava'.

Koštuničina izjava, prema navodima lista, izazvala je 'smijeh u sali i burno reagiranje nekih ministara', a sjednica je 'završena bez ikakvog zajedničkog stava'.

S programa državne Radio-televizije Srbije skinute su sve američke serije i filmovi, te zamijenjeni domaćim, ruskim i češkim.

Nakon što su nerede u Beogradu osudili predsjednik Srbije Boris Tadić, te čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji nisu sudjelovali u prosvjedu, srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković izjavio je da neredi i nasilje nikoga nisu mogli iznenaditi.

'Poziv da nasilja ne bude uputili su i predsjednik i premijer Srbije. Nažalost, nakon toga nije uslijedilo jedinstveno stajalište vlasti i politički relevantnih činitelja, već smo slušali izjave kojima se na određen način opravdava nasilje', kazao je Janković novinarima, dodajući da sve institucije u Srbiji moraju reći kako se na takav način ništa ne rješava.

Prosvjedi u Mitrovici

Djelatnici Okružnoga i Općinskoga suda u Mitrovici, srpske nacionalnosti, ponovo su prosvjedovali ispred ulaza u zgradu u kojoj su smještena ta dva UNMIK-ova suda u sjevernom dijelu Mitrovice, zahtijevajući povratak na posao.

Prosvjed stotinjak Srba protekao je mirno.

Najavili su kako će se do daljnjeg okupljati ispred zgrade suda u sjevernoj Mitrovici. Već četiri dana sud u Mitrovici ne radi zbog prosvjeda.

Srpski djelatnici pravosudnih tijela odbili su u kolovozu 1999. raditi s Albancima i formirali paralelne sudske institucije.

U četvrtak navečer su u dvorište suda nepoznate osobe bacile eksplozivnu napravu, srećom nije bilo ozlijeđenih.

Najavljen je ponovni prosvjed Srba koji će se održati nadomak mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, pretežito srpski dio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene