Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Pripadnici MUP-a u Beogradu uhitili su pet osoba koje se sumnjiči da su zloupotrebom položaja počinile štetu veću od 20 milijuna eura. Osumnjičeni su bivše rukovodeće osobe "Diners Club International Belgrade" koji su osumnjičeni da su međusobno u dosluhu lažirali financijska izvješća kako bi poslovanje tvrtke prikazali pozitivnijim no što je bilo.


MUP Srbija je objavio kako su uhićeni O.S. (1961) i E.Z. (1958), N.S. (1974) i I.P. (1979) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja.  Uhićena je i J.I. (1954) zbog sumnje da je počinila kazneno djelo pomaganja u zloupotrebi položaja. 

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell) Mladić koji je ubio brata pa tijelo usred noći prevozio u tačkama, blizak je rođak jednog od najpoznatijih srpskih slikara Liječnik s papirima (Foto: Dnevnik.hr) Policija uhitila 52-godišnjaka: Prijetio liječnici u Orahovici jer je prijavila policiji promjenu njegovog stanja

Trenutno se sumnja kako su uhićenici izradili lažna financijska izvješća u cilju prikazivanja pozitivnih financijskih rezultata privrednog društva ”Diners Club International Belgrade” d.o.o.

Takvi izmijenjeni financijski pokazatelji, koji nisu prikazivali realno financijsko stanje tog poduzeća, predani su u postupku pregovora s predstavnicima  "Erste Card Club" d.o.o. Zagreb koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procjenu vrijednosti kapitala i donijelo odluku o kupovini udjela "Diners Club International Belgrade".

Među tim izvještajima bio je i konačni financijski izvještaj od prošle godine, u kojem je stanje obaveza prema dobivljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 eura, a stanje potraživanja prema kupcima uvećano je za 12.535.040 eura. 

Ovime je "Erste Card Club" d.o.o. Zagreb nanijeta šteta od oko 20 milijuna eura. Jedan od osumnjičenih je u cijelom procesu pribavio i protupravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 eura, prenosi B92.