Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska policija uhitila je pripadnike osmeročlane međunarodne zločinačke skupine koja je djelovala na ‘zapadnom Balkanu’, priopćilo je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.


Među ostalima uhićen je Darko Elez iz Sarajeva s prebivalištem u Beogradu, za kojeg se smatra da je vođa skupine. U priopćenju srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova navodi se da je ta zločinačka skupina od 2006. na ‘zapadnom Balkanu’ pripremala i počinila ubojstva i razbojstva, iznuđivala, ucjenjivala, krijumčarila i trgovala narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima te prala novac.

Vezani članci USKOK nije tražio istražni zatvor za Posavca i Kovača MUP objavio za što tereti Kovača i policajca osumnjičenog da mu je pomogao lažirati prijetnje, policajac udaljen iz službe Migranti, ilustracija U BiH podignuta optužnica protiv novinara koji je pozivao na linč migranata: "Te horde treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova"

Osim Eleza uhićeni su i Vladimir Pandurević iz Sarajeva, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, Slobodan Pjevac iz Karlovca, kao i supruga i otac Darka Eleza Ratka Močević i Miladin Elez, svi s prebivalištem u Beogradu, te Branko Đurić iz Zvornika i Željko Avram iz Foče. U izjavi beogradskim medijima ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović rekao je da je policija uhitila osam pripadnika međunarodne organizirane zločinačke skupine, a da je još 14 članova uhićeno u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj.

Akcija je, po Veljovićevim riječima, provedena u koordinaciji i suradnji s policijama Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te posebnim tužiteljstvom BiH. Po navodima medija Darko Elez je vođa klana koji je godinama bio suprotstavljen zločinačkoj skupini Đorđa Ždrala, protiv koje je sud BiH potvrdio optužnicu za ubojstvo negdašnjega visokog dužnosnika MUP-a Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera. Dodaje se da je, nakon neuspešna atentata na Đorđa Ždrala 2006., za Elezom raspisana međunarodna tjeralica, ali je on u međuvremenu pobjegao u Srbiju i dobio njezino državljanstvo, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim tijelima BiH.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u BiH u tijeku velika policijska operacija cilj koje je razbijanje zločinačke organizacije. ‘U ovome trenutku možemo potvrditi da je uhićeno više osoba među kojima i znatan broj pripadnika različitih policijskih agencija iz BiH’, objasnio je Grubešić. Dodao je kako se operacija izvodi u suradnji s pravosudnim tijelima Srbije te da su u nju uključene sve policijske agencije u BiH. (Hina)