Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predstavnici uključeni u planiranje trase projekta plinovoda Južni tok kroz tu državu tvrde da nema sličnosti s Bugarskom kojoj je Europska komisija naložila zaustavljanje provedbe tog projekta.


"Slovenski sporazum s Rusijom kod nas je usklađen s europskim zakonodavstvom. Isto važi za feasibility studiju o Južnom toku Slovenija i za investicijsku dokumentaciju", rekao je za "Delo" od srijede Marjan Eberlinc, direktor tvrtke Plinovodi koja je glavni sugovornik ruskog Gazproma u projektu slovenske trase plinovoda i partner-dioničar u zajedničkom rusko-slovenskom poduzeću Južni tok Slovenija.

Vezani članci Koronavirus: Stižu novi sojevi, rastu brojke - 5 U Sloveniji se pojavila i nigerijska varijanta koronavirusa, potvrđeno najmanje sedam takvih slučajeva Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Problemi u regiji: U Srbiji više od 4000 novozaraženih, znatan rast i u BiH. Sloveniji nedostaje cjepiva

Europska unija zahtijeva da se projekt Južnog toka uskladi sa zakonodavstvom Europske unije po kojemu plinovode ne može koristiti samo jedan isporučitelj i tako biti u monopolnom položaju na tržištu.

Ebrlinc je naveo da njegova tvrtka, ali niti Slovenija u sadašnjim uvjetima, kad je pregovore u svoje ruke uzela Europska komisija, više ne može djelovati na tijek događaja oko Južnog toka koji bi transportirao ruski zemni plin mimo Ukrajine, sve do Italije, ali da se sve pripreme u zemlji nastavljaju kao da će plinovod biti izgrađen.

Izgradnja Južnog toka stopirana do daljnjeg

Najkasnije početkom iduće godine bit će završeni i urbanistički projekti za postavljanje kraka plinovoda Lendava - Kidričevo koji bi se uključio na već postojeću mrežu i omogućio transport ruskog plina kroz Sloveniju, tvrdi Eberlinc.

Vodeći slovenski list navodi da je projekt Južni tok postao dijelom velike geopolitičke igre kojoj ne ide na ruku kriza u Ukrajini, makar ima znakova da će doći do njena smirivanja.

Sloveniji po navodima "Dela" ne bi išlo na ruku produženje rokova za gradnju plinovoda jer bi u tom slučaju svoj veći utjecaj u EU-u mogla iskoristiti Austrija, nakon što je Gazprom nedavno sklopio ugovor s austrijskim OMV-om koji prdviđa alternativnu trasu plinovoda preko Austrije, u kojemu slučaju bi slovenski dio plinovoda postao nepotreban.

"Ako projekt potraje duže nego što se predviđalo, Austrija bi mogla nadoknaditi vremenski zaostatak za Slovenijom koja je s pripremnim radovima na plinovodu ranije počela", navodi list. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook