Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhitili su u ponedjeljak ujutro 13 osoba koje sumnjiče za zločine protiv čovječnosti nad osobama srpske nacionalnosti.


U priopćenju SIPA-e navodi se da su uhićene osobe s područja Konjica i Sarajeva

Vezani članci Koronavirus u BiH BiH bez cjepiva, zaraza se širi Sarajevom: "Moramo izdržati. Za sada se ne vidi kraj pandemiji" Ukrali oko 150 komada čokolade Pao im je šećer? Dvojac ukrao više od 150 čokolada, usput uzeli tostere, odjeću i ogledala

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da su uhićeni zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 172. KZ BiH "Zločin protiv čovječnosti", na području mjesta Bradina tijekom 1992. godine. 

Tamo je u svibnju 1992. godine ubijen veći broj osoba srpske nacionalnosti, a zapaljena je i mjesna pravoslavna crkva. U priopćenju državnog tužiteljstva stoji kako se osumnjičeni terete za ubojstva, zlostavljanja, silovanja i progone civilnog stanovništva.

Istaknuto je kako su sudjelovali u akcijama koje su dovele do progona cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s područja Bradine.

Uhićene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu, nakon čega će biti predani Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje. 

Uhićeni "Akrepi" zbog zločina nad srpskim civilima

Portal Slobodna Bosna piše da je riječ o zločinima nad srpskim civilima u mjestu Bradina kod Konjica. Dodaju da su uhićeni uglavnom bivši pripadnici jedinice "Akrepi", a među njima zapovjednik te jedinice Midhat Pirkić zvani Mitke te Šefko Nikšić, stric Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH.

Navedeni članak Krivičnog zakona BiH predviđa "kaznu zatvora najmanje 10 godina ili kaznu dugotrajnog zatvora" za zločine protiv čovječnosti.

Takva kazna slijedi onome tko, kao dio širokog ili sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, znajući za takav napad, počini ubojstvo, istrebljenje, odvođenje u ropstvo, deportaciju ili prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje, mučenje, silovanje i slično.