Rodrigo Duterte sije smrt na Filipinima (Foto: AFP)
Rodrigo Duterte sije smrt na Filipinima (Foto: AFP)

U prvih 100 dana mandata kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea u toj je zemlji ubijeno 3700 osoba, dakle svakog dana 37 Filipinaca.


Rodrigo Duterte ulice Filipina zalio je krvlju. Predsjednik itekako ispunjava obećanje dano u predizbornoj kampanji kada je najavio da će bespoštedno ubijati sve koji imaju veze s drogom. Kazao je, između ostalog, da će to biti jedan - krvavi mandat. A tako i je.

Tako je prema izvješćima u tri mjeseca ubijeno 3700 osoba dok ih je 26.000 uhićeno. Tisuće se sami dolaze prijavljivati u policiju u strahu da će biti bespoštedno ubijeni na ulici ili u svojim domovima. Završavaju u zatvorima koji su među najnehumanijima na svijetu gdje će na suđenje čekati godinama.

U svojem ratu s narko-mafijom Rodrigo Duterte kojeg zovu i 'Punisher' ne štedi nikoga. Angažirani su ubojice na motorima, eskadroni smrti koji formalno ne postoje, no zna se da su pod ingerencijom samog predsjednika ili stvari rješava policija koja oružje najčešće također poteže bez puno okolišanja.

No, ono što se mora priznati je da je droga veliki problem na Filipinima gdje je samo o metamfetaminima ovisno 3,7 milijuna ljudi.

Duterte je nedavno odgovorio i kritičarima koji ga uspoređuju s Hitlerom.

"Adolf Hitler pobio je tri milijuna Židova. Mi imamo tri milijuna ovisnika o drogama. Bio bih sretan da ih pobijem", kazao je nemilosrdni predsjednik kojeg usprkos tome što su ulice Filipina krvave i dalje podržava osam od 10 građana, piše Daily Mail.