U BiH više od 1000 stogodišnjaka
U BiH više od 1000 stogodišnjaka Foto: Getty Images

U Bosni i Hercegovini trenutačno živi više od tisuću osoba koje su starije od 100 godina, objavili u srijedu lokalni mediji pozivajući se na informacije kojima raspolaže državna Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEAA).


Točan broj stogodišnjaka u BiH sada je 1149, od čega je 820 žena i 329 muškaraca, prenijele su banjolučke "Nezavisne novine".

Pojedinačno najviše stogodišnjaka, a riječ je o njih 195 živi na području grada Sarajeva. U tu je brojku uračunata 131 žena i 64 muškarca.

Prema navodima stručnjaka za demografiju s kojima je kontaktirao banjolučki list, veći broj žena starije životne dobi u odnosu na muškarce uobičajena je pojava, a u Europi je prosječna starost žena veća za pet do šest godina.

Predstavnici umirovljenika - 2 Umirovljenici o cijepljenju AstraZenecom: ''Hoće li cijepiti svoje roditelje time?''

Prema dostupnim podacima, posljednji popis stanovništva u BiH iz 2013. godine pokazao je kako je među osobama u dobi do 48 godina više muškaraca, no prelaskom te dobne granice počinju dominirati žene.

Među stanovništvom starijim od 85 godina na jednog muškarca dolaze dvije žene.

"Iako su muškarci fizički jači spol, žene su fiziološki otpornije, tako da mnoge bolesti koje napadaju muškarce ranije, žene napadaju znatno kasnije. Samim tim je smrtnost ženske populacije manja u odnosu na smrtnost muškaraca", pojasnio je taj fenomen demograf Aleksandar Majić.

Većoj smrtnosti muškaraca doprinose i znatno izraženije štetne životne navike jer su muškarci skloniji konzumaciji alkohola, duhana i opijata, a sve to utječe na njihov u prosjeku kraći životni vijek.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Udruga za prava pacijenata o cjepivu AstraZenece: "Pojedine zemlje zaključile su kako nemaju dovoljno dokaza da je cjepivo učinovito za starije, a Hrvatska da nema dokaza da nije učinkovito"

Većoj smrtnosti muškaraca nakon 50. godine života doprinose i učestalije ozljede na radu, no muškarci prednjače i po omjeru u samoubojstvima. Statistika tako pokazuje kako uz jednu ženu koja si sama oduzme život to isto učine čak četiri muškarca.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna starost umrlih u BiH u 2019. iznosila je nešto više od 74 godine. Žena koja je umrla 2019. godine u prosjeku je imala oko 77 godina, a muškarac oko 71,5 godina.