Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Raspodjela nije dobro promišljena"

Udruga za prava pacijenata o cjepivu AstraZenece: "Pojedine zemlje zaključile su kako nemaju dovoljno dokaza da je cjepivo učinovito za starije, a Hrvatska da nema dokaza da nije učinkovito"

Aktualno Galerija Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Foto: DNEVNIK.hr Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, i Ivan kaštelan Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, i Ivan kaštelan Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo Galerija 1/3 >>
Sve se češće raspravlja o učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod ljudi starijih od 65 godina. Stoga smo pitali Jasnu Karačić iz Hrvatske udruge za prava pacijenata zašto je Hrvatska cjepivo odobrila za starije i hoće li biti posljedica

Sve se više preispituje je li cjepivo AstraZenece dovoljno učinkovito za starije od 65 godina.  Neke zemlje Europske Unije rekle su ne. Hrvatska je rekla da. Epidemiolog Kaić potvrdio nam je da je ono učinkovito i da pruža potpunu zaštitu od težih oblika bolesti koje zahtjevaju hospitalizaciju i od smrti. Isto vrijedi i za druga cjepiva.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Pregled putovnica u zračnoj luci - 1 ne priznaju cjepivo, ali... Europljani cijepljeni AstraZenecom ipak će moći u Ameriku? "Djelovao je pozitivno i optimistično..."

A što pacijenti kažu na odluku da se i starije od 65 godina ipak cijepi AstraZenecom, ispričala nam je Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za prava pacijenata s kojom je u Splitu razgovarao Ivan Kaštelan. Karačić je komentirala odluku Hrvatske da cijepi i starije cjepivom koje je upitno nekim europskim zemljama.

"Govorimo o dokazima s kojima raspolažemo i s kojima ne raspolažemo. Većina europskih zemalja odlučile su da neće koristiti to cjepivo za starije od 65 godina, a Italija čak od 55", napomenula je.

Kaže kako su pojedine zemlje zaključile kako nemaju dovoljno dokaza da je cjepivo učinovito za tu populaciju, a Hrvatska je odlučila suprotno, da nema dokaza da nije učinkovito. Komentirala je i nepovjerenje pacijenata. "Komunikacija je bila loša, ona ne smije biti dvosmislena. Nemamo dokaz koji možemo staviti pred pacijenta da cjepivo nije ili je učinkovito. Ali bolje da imamo neko cjepivo, nego da nemamo ništa", rekla je Karačić.

Političari se nisu trebali cijepiti prvi

Karačić je rekla i da raspodjela cjepiva nije bila dobro promišljena jer su se prvo cijepili političari, a sada imamo situaciju da qimamo nekvalitetnije cjepivo za ostale. "Nije trebalo doći do toga da se političari cijepe najboljim cjepivom, a da rizična skupina bude preskočena u prvom krugu pa da joj preostane cjepivo o kojemu nema dovoljno informacija", ustvrdila je.

Rekla je kako bi se i sama cijepila AstraZenecinim cjepivom kada bi ono bilo jedino cjepivo. Ipak ističe da bi trebalo pratiti smjernice drugih zemalja. Komentirala je i nabavu ruskog cjepiva Sputnik V.

"Sva cjepiva koja se odobre, koja su sigurna i učinkovita i za koja se pokaže da djeluju treba istražiti i nabaviti. Ako postoji više cjepiva treba ih pacijentu dati na izbor. Svakom pacijentu ih treba prilagoditi s obzirom na njihovo stanje. Bez figa u džepu treba sve reći otvoreno pacijentima i dati im sve informacije. Pacijenti ne mogu odlučiti jer ne mogu doći do informacija", naglasila je.

Na kraju je još napomenula kako je problem što pacijenti nisu informirani o svojim pravima i nije im pružena pravna pomoć i pravni podaci o ovoj temi. Stoga tek možemo zaključiti da postoji puno informacija do kojih pacijenti ne mogu doći.

Više o ovoj temi pogledajte u videu priloženom u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene