Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Ljubljani najavljene 'paneuropske' demonstracije za povećanje plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset do trideset tisuća sudionika očekuje se na "panuropskim demonstracijama" za povećanje radničkih plaća koji će se održati u Ljubljani u subotu 5. travnja, u vrijeme kad se u Sloveniji kao predsjedajućoj članici Europske unije sastaju ministri financija država članica.

Dolazak na demonstracije najavilo je i deset zastupnika Europskog parlamenta, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare Dušan Semolič, predsjednik najjače slovenske sindikalne središnjice.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

"Glavni zahtjev bit će veće plaće za europskog radnika, jednakost plaća za muškarce i žene, dostojna minimalna plaća i umjerenost u isplatama menadžerima", rekao je Semolič, dodajući da se na europske sindikalne organizacije provode stalni pritisci da odustanu od traženja povišica i pristanu na stagniranje plaća kako ne bi ugrozili konkurentnost europskog gospodarstva na globalnom tržištu iako je u Europi 6,9 milijuna nezaposlenih, te još gotovo 20 milijuna onih koji od svojih plaća ne mogu dostojno živjeti.

Semolič je ustvrdio da u Europi s iznimkom skandinavskih zemalja pada vrijednost radničkih plaća, a povećavaju se profiti vlasnika, što smanjuje mogućnosti kolektivnog dijaloga.
Na demonstracijama će, kako je najavio, sudjelovati zastupnici 43 europske sindikalne organizacije iz 25 država, među njima i iz Hrvatske.

Izaslanstvo Europske konfederacije sindikata vjerojatno će primiti i premijer Janez Janša.

U Ljubljani će se u povodu demonstracija europskih sindikata održati i okrugli stol "alternativnih" ekonomista koji se protive prevlasti profita i kapitala nad pravima zaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene