Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset do trideset tisuća sudionika očekuje se na "panuropskim demonstracijama" za povećanje radničkih plaća koji će se održati u Ljubljani u subotu 5. travnja, u vrijeme kad se u Sloveniji kao predsjedajućoj članici Europske unije sastaju ministri financija država članica.


Dolazak na demonstracije najavilo je i deset zastupnika Europskog parlamenta, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare Dušan Semolič, predsjednik najjače slovenske sindikalne središnjice.

Vezani članci Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu

"Glavni zahtjev bit će veće plaće za europskog radnika, jednakost plaća za muškarce i žene, dostojna minimalna plaća i umjerenost u isplatama menadžerima", rekao je Semolič, dodajući da se na europske sindikalne organizacije provode stalni pritisci da odustanu od traženja povišica i pristanu na stagniranje plaća kako ne bi ugrozili konkurentnost europskog gospodarstva na globalnom tržištu iako je u Europi 6,9 milijuna nezaposlenih, te još gotovo 20 milijuna onih koji od svojih plaća ne mogu dostojno živjeti.

Semolič je ustvrdio da u Europi s iznimkom skandinavskih zemalja pada vrijednost radničkih plaća, a povećavaju se profiti vlasnika, što smanjuje mogućnosti kolektivnog dijaloga.
Na demonstracijama će, kako je najavio, sudjelovati zastupnici 43 europske sindikalne organizacije iz 25 država, među njima i iz Hrvatske.

Izaslanstvo Europske konfederacije sindikata vjerojatno će primiti i premijer Janez Janša.

U Ljubljani će se u povodu demonstracija europskih sindikata održati i okrugli stol "alternativnih" ekonomista koji se protive prevlasti profita i kapitala nad pravima zaposlenih.