Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici diljem Italije krenuli su u štrajk dok vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija pokušava osigurati parlamentarnu potporu za paket oštrih mjera štednje.


Očekuje se da će osmosatni štrajk koji je sazvao CGIL, najveći talijanski sindikat, izazvati probleme u javnom prijevozu i u zračnom prometu.

Štrajk, sazvan u znak prosvjeda zbog mjera kojima je cilj uštedjeti 45,5 milijardi eura, poklopio se s otvaranjem rasprave u Senatu za koju se vlada nada da će iznjedriti brzo odoborenje paketa koji zatim ide u donji dom parlamenta.

U neuobičajenoj izjavi koja je naglasila težinu situacije nakon prodaje talijanskih obveznica u ponedjeljak, predsjednik Giorgio Napolitano je rekao da je potrebna hitna akcija kako bi se povratilo povjerenje u javne financije i dodao je da je pozvao sve stranke da ne blokiraju mjere koje su potrebne za vraćanje vjerodostojnosti.

On je rekao da je vrijeme da se uvedu mjere koje će 'ojačati učinkovitost i vjerodostojnost' paketa oštrih mjera štednje usvojenog u parlamentu prošlog mjeseca. Taj paket se trenutačno revidira. (Hina)

Vezani članci Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Aladrović poručio sindikatima: "Objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Nećemo platiti dane u štrajku nakon petka" Talijanska policija, ilustracija uhićenja (Foto: AFP) Policija u Italiji uhitila ekstremiste koji su planirali raznijeti džamiju