Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza uzima danak

U Grčkoj sve više beskućnika, ali novi premijer ima potporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobar start novog grčkog premijera! Ima potporu većine sunarodnjaka. Pred njim je težak posao. Grčki oporavak trajat će godinama, a narod se bori da preživi iz dana u dan.

Kad nemaš posao, teško je zadržati krov nad glavom. Dimitris Chelmis godinu dana živi na ulici.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

'Ovo je najmirnije mjesto i sigurno koliko to može biti. Spava tu još dvoje ljudi, štitimo jedni druge, koliko god čudno zvučalo. Ništa nam drugo ne preostaje', rekao je Dimitris.

Besciljno lutanje ulicama, traženje skloništa i bilo kakvog jela - i tako iz dana u dan. Javne kuhinje sve su potrebnije.

'Dođemo u rano jutro. Kuhamo što god imamo, leću, slanutak, meso. Poslužimo oko 250 porcija, ako nešto slučajno ostane, spremimo za sutra', rekla je Georgia Alexiou, kuharica u javnoj kuhinji.

Kuhinju Galini vodi grčka pravoslavna crkva. Upravo se crkvi okreću Grci u kriznim vremenima.

'Crkva je svima posljednje utočište. Pogotovo kad ljudi imaju problema. To nije ispravno, ali u ljudskoj je prirodi da zaboravi Boga kada je dobro, a sjeti ga se kad vremena postanu teška', rekao je Stelios Papayoannou, stanovnik Atene.

Zima sigurno neće biti laka. Novi rezovi, novi otkazi. Bit će sve više onih poput Dimitrisa koji će snijeg i niske temperature preživljavati na ulici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene