Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobar start novog grčkog premijera! Ima potporu većine sunarodnjaka. Pred njim je težak posao. Grčki oporavak trajat će godinama, a narod se bori da preživi iz dana u dan.


Kad nemaš posao, teško je zadržati krov nad glavom. Dimitris Chelmis godinu dana živi na ulici.

Vezani članci Potres, Turska, Izmir Broj mrtvih u Turskoj porastao na 27, ozlijeđenih više od 800: Nastavlja se potraga za preživjelima u 17 urušenih zgrada Posljedice potresa u Turskoj Raste broj žrtava u Grčkoj i Turskoj: Užasne scene iz Izmira, manji tsunami nakon potresa poplavio grad

'Ovo je najmirnije mjesto i sigurno koliko to može biti. Spava tu još dvoje ljudi, štitimo jedni druge, koliko god čudno zvučalo. Ništa nam drugo ne preostaje', rekao je Dimitris.

Besciljno lutanje ulicama, traženje skloništa i bilo kakvog jela - i tako iz dana u dan. Javne kuhinje sve su potrebnije.

'Dođemo u rano jutro. Kuhamo što god imamo, leću, slanutak, meso. Poslužimo oko 250 porcija, ako nešto slučajno ostane, spremimo za sutra', rekla je Georgia Alexiou, kuharica u javnoj kuhinji.

Kuhinju Galini vodi grčka pravoslavna crkva. Upravo se crkvi okreću Grci u kriznim vremenima.

'Crkva je svima posljednje utočište. Pogotovo kad ljudi imaju problema. To nije ispravno, ali u ljudskoj je prirodi da zaboravi Boga kada je dobro, a sjeti ga se kad vremena postanu teška', rekao je Stelios Papayoannou, stanovnik Atene.

Zima sigurno neće biti laka. Novi rezovi, novi otkazi. Bit će sve više onih poput Dimitrisa koji će snijeg i niske temperature preživljavati na ulici.