Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelni sporazum o zajedničkim mirovnim snagama Afričke unije (AU) i Ujedinjenih naroda (UN) postigli su afrički, arapski, europski i čelnici UN-a.


Mirovne snage mogle bi imati 27.000 ljudi, uključujući i sedam tisuća članova mirovnih snaga Afričke unije koje su već u Darfuru, ali čelnici nisu odredili vrijeme kada će one početi djelovati, djelomično i zato što je Sudan imao neke ograde, uključujući i pitanje tko će zapovijedati mirovnim snagama.

Vezani članci Slika nije dostupna Vojnici silovali preko 200 žena i djevojčica: 'Ubile ste jednog od nas, pokazat ćemo vam pakao' Slika nije dostupna Urušio se rudnik zlata, najmanje 60 poginulih, deseci zatrpanih

"Sudan nije dao bezrezervnu potporu prijedlogu jer se njegovi
predstavnici još moraju savjetovati sa svojim nadređenima", rekao je sudanski veleposlanik pri UN-u Abdul Mahmoud Abdelhaleem.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je novinarima da bi dodatne snage mogle imati najviše 17.000 vojnika i tri tisuće policajaca. 

Najavio je da će sljedeći korak za UN i AU biti da na sastanak pozovu sudansku Vladu i one koji nisu potpisali Darfurski mirovni sporazum, dodajući da bi do toga trebalo doći u sljedećih nekoliko tjedana kako bi se do kraja godine pronašlo rješenje za postojeće probleme.

Anan, koji bi htio da se krvoproliće u Darfuru zaustavi prije no što on 1. siječnja 2007. napusti dužnost glavnoga tajnika UN-a, rekao je da bi raspoređivanje dodatnih mirovnih snaga trebalo teći u tri faze.

Najavio je da bi se 24. studenoga u Republici Kongo trebao održati novi mirovni sastanak do kada se očekuje da će Sudan iznijeti svoja konačna stajališta.

U Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a istaknut je zahtjev za slanjem mirovnih snaga u Darfur koje bi zamijenile slabo opremljene i
naoružane snage Afričke unije koje nisu mogle ugušiti rat u kojemu je od 2003. poginulo više od 200.000 ljudi.

Sastanak u Etiopiji na kojemu je postignut načelni sporazum okupio je visoke predstavnike Arapske lige, AU i Europske unije, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Egipta, Francuske i šest afričkih zemalja.