Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Darfur odlazi još mirovnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelni sporazum o zajedničkim mirovnim snagama Afričke unije (AU) i Ujedinjenih naroda (UN) postigli su afrički, arapski, europski i čelnici UN-a.

Mirovne snage mogle bi imati 27.000 ljudi, uključujući i sedam tisuća članova mirovnih snaga Afričke unije koje su već u Darfuru, ali čelnici nisu odredili vrijeme kada će one početi djelovati, djelomično i zato što je Sudan imao neke ograde, uključujući i pitanje tko će zapovijedati mirovnim snagama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojne opasnosti Potresna svjedočanstva preživjelih koji su spas tražili na opasnoj ruti punoj neobilježenih grobova: "Ostavili su mene i moju mrtvu majku u pustinji" UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena"

"Sudan nije dao bezrezervnu potporu prijedlogu jer se njegovi
predstavnici još moraju savjetovati sa svojim nadređenima", rekao je sudanski veleposlanik pri UN-u Abdul Mahmoud Abdelhaleem.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je novinarima da bi dodatne snage mogle imati najviše 17.000 vojnika i tri tisuće policajaca. 

Najavio je da će sljedeći korak za UN i AU biti da na sastanak pozovu sudansku Vladu i one koji nisu potpisali Darfurski mirovni sporazum, dodajući da bi do toga trebalo doći u sljedećih nekoliko tjedana kako bi se do kraja godine pronašlo rješenje za postojeće probleme.

Anan, koji bi htio da se krvoproliće u Darfuru zaustavi prije no što on 1. siječnja 2007. napusti dužnost glavnoga tajnika UN-a, rekao je da bi raspoređivanje dodatnih mirovnih snaga trebalo teći u tri faze.

Najavio je da bi se 24. studenoga u Republici Kongo trebao održati novi mirovni sastanak do kada se očekuje da će Sudan iznijeti svoja konačna stajališta.

U Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a istaknut je zahtjev za slanjem mirovnih snaga u Darfur koje bi zamijenile slabo opremljene i
naoružane snage Afričke unije koje nisu mogle ugušiti rat u kojemu je od 2003. poginulo više od 200.000 ljudi.

Sastanak u Etiopiji na kojemu je postignut načelni sporazum okupio je visoke predstavnike Arapske lige, AU i Europske unije, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Egipta, Francuske i šest afričkih zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene