Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages)

Konvoj brodova za seizmička istraživanja stiže u subotu na crnogorsko primorje kako bi se ispitalo postoje li na tom području ležišta ugljikovodika, priopćili su u ponedjeljak iz Uprave pomorske sigurnosti.


Voditelj odjela za nadzor i kontrolu pomorskog prometa Žarko Lukšić rekao je da će ovo istraživanje biti provedeno uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim i nekoliko kilometara spojeni za brodove.

Vezani članci Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Veliko istraživanje otkrilo ima li cjepivo protiv ospica i zaušnjaka veze s autizmom Dubrovačka policija o zapljeni 60 kilograma marihuane (Foto: Dnevnik.hr) Kakav ulov! Dubrovačka policija uhvatila dvojicu Crnogoraca koji su prevozili više od 60 kilograma marihuane

Najveći među brodovima je norveški ,,Polar Empres“, dug 117 metara.

Lukšić objašnjava da će istraživanja trajati oko mjesec dana te da je planirano da će se ispitati oko 1.200 kilometara četvornih površine morskog dna na mjestima za koje je koncesiju dobio talijansko-ruski konzorcij “Eni-Novatek”.
“Radovi se izvode južno, 10-15 nautičkih milja od Ulcinja i isto toliko od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas”, kazao je Lukšić.

Uprava pomorske sigurnosti će idućih dana upozoravati brodove i ribare kako bi se spriječilo eventualno oštećenje skupe istraživačke opreme.

Crna Gora je raspisala javni poziv za istraživanje ugljovodika koncem srpnja 2013., a zatvorila ga 15. svibnja 2014. godine. Odluka da se koncesija dodijeli talijansko-ruskom konzorciju “Eni i Novatek” donesena je u prosincu 2015.

Predstavnici talijansko-ruskog konzorcija “Eni i Novatek” i crnogorske vlade potpisali su ugovor o koncesiji kojim je previđeno da koncesija traje 30 godina i da se odnosi na četiri bloka koji se nalaze na krajnjem jugu crnogorskog podmorja, u neposrednoj blizini Ulcinja, na samoj granici s Albanijom. (Hina)