Policija u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP)
Policija u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Brazilska policija je u nedjelju u vili blizu Rija de Janeira uhitila preprodavača droge kojeg smatra odgovornim za krijumčarenje kokaina u Europu za račun najvećeg narkokartela u zemlji.


Andre de Oliveira Macedo, s nadimkom Andre do Rap, "lociran je u nedjelju ujutro u luksuznoj vili u Angri dos Reisu", ljetovalištu 150 km udaljenom od Rija, priopćio je Ured za sigurnost u Sao Paulu koji je vodio istragu što je dovela do njegova uhićenja.

Policija je u blizini vile zaplijenila helikopter i luksuznu jahtu. Istražitelji navode da je Andre do Rap bio jedan od vođa Prve skupine za specijalne namjene u prijestolnici (PCC), moćne kriminalne skupine osnovane u zatvorima Sao Paula.

PCC, čvrsto povezan s kalabreškom mafijom 'Ndranghetom, nadzirao je dopremu kokaina u Europu preko luke Santosa, najveće u Latinskoj Americi. Zapljena kokaina u Brazilu se udvostručila u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 25 tona.

U srpnju su dvojica navodnih pripadnika 'Ndranghete uhićena blizu Santosa. Brazilska savezna policija je priopćila da kalabreška mafija kontrolira "40 posto svjetske trgovine kokainom, kojega je glavni raspačivač u Europi". (Hina)