Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici vlada i ministri financija Bosne i Hercegovine i njezinih dijelova potvrdili su kako se zbog svjetske gospodarske krize znatno smanjio prihod od PDV-a u prva dva mjeseca te su najavili rebalanse proračuna.


Ujedno je najavljena i raspodjela novca od sukcesije kako bi se oporavili proračuni BiH i entiteta.

Vezani članci Zdravko Marić Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Zdravko Marić Ministar Marić o rebalansu i proračunu: "Podrška partnera je tu, tema lockdowna uopće nije na stolu"

'Prihod Federacije BiH smanjio se za 25 milijuna maraka (oko 96 milijuna kuna), a Republike Srpske za 11 milijuna u usporedbi s istim razdobljem prošle godine', rekao je ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda na konferenciji za novinare nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH koje okuplja državne i entitetske predsjednike vlada i ministre financija.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je kako će biti proveden rebalans proračuna BiH ako se prihodi nastave smanjivati. 'Moramo biti spremni na to, što znači da će se smanjivati javna potrošnja, rashodi i sve drugo', dodao je.

Fiskalno vijeće poduprlo je raspodjelu novca od sukcesije, o kojoj su se prošli tjedan složili državni i entitetski ministri financija. Federaciji je, po tome dogovoru, pripalo 119 milijuna maraka, a Republici Srpskoj 61 milijun. Špirić smatra da taj novac treba usmjeriti u entitetske proračune kako bi se očuvala stopa gospodarskog rasta, ublažile socijalne napetosti i očuvala radna mjesta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju