Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati potvrdni

U Banja Luci prvi slučaj svinjske gripe u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi slučaj opravdane sumnje na svinjsku gripu ragistriran je u Banja Luci, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Republike Srpske Ranko Škrbić.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo kazao kako je rječ o 24-godišnjoj djevojci koja je iz južne Amerike doputovala u posjet obitelji koja živi u Bosni i Hercegovini. Brzi test koji je obavljen nakon pojave prvih simptoma bolesti zbog kojih je djevojka i potražila liječničku pomoć potvrdio je kako je najvjerojatnije rječ o virusu N1H1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Broj oboljelih razmjerno malen Drugi smrtni slučaj povezan sa svinjskom gripom u BiH Slika nije dostupna Oboljela 131 osoba BiH: Broj oboljelih od H1N1 udvostručen u tjedan dana

Konačna potvrda dijagnoze uslijedit će međutim tek nakon dodatnih analiza u Beogradu odnosno u referentnom laboratoriju u Londonu. Ministar Škrbić je kazao kako je djevojka puštena na kućno liječenje nakon što joj je određena terapija. Dodao je kako je rječ o lakšim simtomima bolesti poput povišene temperature i kihanja koji ne zahtjevaju smještaj u bolnici.

Iz preventivnih razloga i djevojka za koju se smatra da je oboljela od nove gripe kao i članovi njene obitelji za sada su u nekoj vrsti kućne karantene. Škrbić kao i njegov kolega iz Federacije BiH Safet Omerović istaknuli su kako nema razloga za uznemirenost jer su poduzete sve mjere nužne za sprječavanje širenja bolesti s pribavljene su i dovoljne količine lijekova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene