Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Habemus Presidentum''

Tusk ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici EU-a ponovno su izabrali bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća unatoč protivljenju njegove matične zemlje.

Prvi se o tome porukom na Twitteru oglasio luksemburški premijer Xavier Bettel.

"Habemus Presidentum. Sretno Donalde", napisao je Bettel.

"Hvala vam na potpori", rekao je Tusk.

Tuskov prvi mandat počeo je 1. prosinca 2014. i traje do 31. svibnja ove godine. Novi mandat je od 1. lipnja do 30. studenoga 2019.

Tusk je rođen 22. travnja 1957. godine u Gdanjsku gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao povijest. Godine 1980. pridružio se sindikatu Solidarnost, koji je ponajviše pridonio padu komunističkog režima u Poljskoj. Nakon pada komunizma, Tusk je utemeljio prvi liberalni pokret u Poljskoj, Liberalni demokratski kongres, s kojim je 1991. ušao u parlament.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Godine 2011. bio je jedan od osnivača Građanske platforme, stranke desnog centra, kojoj je kasnije postao predsjednik. Svojom Građanskom platformom 2007., je na izvanrednim izborima pobijedio braću Kaczynsky, a 2011. je ponovno izabran, kao prvi premijer koji je dobio drugi mandat nakon pada komunizma u Poljskoj.

Tusk ima iskustvo najdugovječnijeg premijera u postkomunističkoj Poljskoj. Na toj dužnosti bio je sedam godina, dok je do njega poljska vlada prosječno trajala oko 13 mjeseci.

Kao premijer Tusk je bio jedan od najglasnijih kritičara ruske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene