Saudijski novinar Jamal Khashoggi mučen je prije nego mu je "odrubljena glava" u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, tvrdi u srijedu turski dnevnik Yeni Safak dodajući da je imao pristup zvučnoj snimci događaja.

Galerija


Novinar Jamal Khashoggi, koji je bio kritičan spram Rijada, došao je u konzulat 2. listopada radi administrativnih poslova vezanih u svoje vjenčanje. Otada nije viđen.

Vezani članci Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) ''Agent je navukao na sebe odjeću ubijenog novinara kako bi se činilo da je napustio konzulat'' Jamal Kashoggi (Foto: AFP) ''Stravično ubojstvo u konzulatu predstavlja izvansudsku likvidaciju"

Objašnjavajući da je imao pristup zvučnoj zabilješci onoga što se odvijalo potom, Yeni Safak kaže da je Khashoggi mučen tijekom ispitivanja te da su mu prste odrezali saudijski agenti.

Nakon toga mu je "odrubljena glava", piše provladin dnevnik, koji ne navodi kako je došao do tih snimki.

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audiosnimka i videosnimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a potom je raskomadan.

Po turskom listu, na snimci se čuje saudijski konzul Mohamad al-Otaibi kako kaže: "Učinite to vani, donijet ćete mi probleme."

Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti."

Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle. (Hina)