Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska prestaje biti raj za pušače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske pušače razbjesnila je gotovo izvjesna zabrana pušenja u kafićima i restoranima za koju analitičari smatraju da je neprovediva u zemlji nikotinskih ovisnika.

Ta mjera, revolucionarna za Tursku u kojoj je pušenje postalo način života, bit će uvedena nakon sličnih zabrana u Francuskoj i Njemačkoj. Mnoge su članice EU-a, kojoj se Turska želi priključiti, zabranile pušenje na javnim mjestima.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Turski premijer Tayyip Erdogan, poznat kao žestoki protivnik te štetne navike, osobno je promicao zabranu pušenja koju će, kako se očekuje, kasnije u četvrtak potvrditi i parlament u kojem većinu ima njegova islamistička Stranka pravde i razvoja.

Turska je veliki proizvođač i potrošač duhana. U zemlji sa 75
milijuna stanovnika, puši njih 25 milijuna koji godišnje u pepeo i dim pretvore 115 milijardi komada cigareta, pokazuje statistika. 

Oko dvije trećine muškaraca su pušači, dva puta više nego u zapadnoj Europi, kao i 11 posto djece u dobi između sedam i 11 godina.

Oblaci dima permanentno se nadvijaju nad posjetiteljima turskih čajana i kavana kojima je uz te napitke i razgovor pušenje neizbježna razbibriga.

Zabrana će se, osim na zatvorene prostore, odnositi i na neke otvorene poput stadiona, vrtova džamija, parkova pred bolnicama. 

Pušenje će biti zabranjeno i u taksijima i tramvajima. U autobusima i zrakoplovima pušenje je već ranije zabranjeno.

Zakon bi trebao stupiti na snagu u rujnu kako bi se barovi i
restorani mogli prilagoditi novoj mjeri.

No, provedba zakona sigurno neće biti laka. "Mi smo zemlja koja donosi mnogo zakona, od poreznih do prometnih, ali ih ne možemo provesti", napisao je kolumnist Murat Yetkin u liberalnom listu Radikal.

Kazna za kršenje zakona će za pojedince iznositi 57 lira (oko 250 kuna), a za vlasnike prostora 5000 lira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene