Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuerk drži da će izbor arbitra za hrvatsko-slovensku granicu biti težak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u ponedjeljak da je slovenska vlada dobro učinila što je s hrvatskom vladom dogovorila rad međudržavnih povjerenstava koja će pripremiti pravni okvir za međunarodnu arbitražu oko spornih graničnih pitanja, ali je sugerirao da će dogovor o izboru arbitra biti težak.

"Mislim da je vlada postupila pravilno, ali to ne prejudicira buduća događanja. U međunarodnom pravu postoji obveza rješavanja sporova na miran način, ali su države slobodne u izboru načina", rekao je Tuerk za Slovensku televiziju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Tuerk je i ranije iznosio svoje rezerve u pogledu lanjskog načelnog dogovora premijera Ive Sanadera i Janeza Janše da se granični spor riješi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, te je i ovom prilikom istaknuo svoju sumnju glede izbora tog foruma za rješenje spornih pitanja.

Tuerk je rekao da se ne slaže s izjavom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se granični spor može riješiti jedino pred sudskom instancom, pojašnjavajući da je "izbor mehanizma" za odlučivanje obično vrlo zahtjevan i dugotrajan, te dodao da "nije dobro da političari svojim izjavama prejudiciraju rješenje" do kojega još trebaju doći međudržavna povjerenstva za arbitražu.

"Predsjednik Mesić nema pravo kad kaže da je Den Haag jedini put. Postoji i mehanizam koncilijacije (mirenja), više vrsta arbitraža i sudova, o tome dvije države sada pregovaraju", rekao je Tuerk.

Odgovarajući na Mesićevu izjavu da mu je čudno kako netko u Hrvatskoj piše grafit "Tukaj je Slovenija", čime je Mesić u ponedjeljak za Hrvatski radio komentirao slučaj "borca za slovensku granicu" Joška Jorasa, Tuerk je rekao da kao predsjednik države na takvu izjavu mora odgovoriti odlučno i recipročno, te da je "taj teritorij slovenski". Ipak, kazao je on, teško će moći biti primijenjena odluka slovenskog suda u Piranu koji je Jorasu "odobrio" da ukloni žardinjere s ilegalno sagrađenog puta koji vodi mimo graničnog prijelaza Plovanija.

Slovenski mediji objavili su u ponedjeljak da će Tuerk u srijedu u Portorožu primiti Jorasa koji se predsjendikovu kabinetu obratio s molbom za prijam kako bi predsjedniku pojasnio "svoje teškoće". Zbog neprimjenjivanja odluke piranskog suda i jer je hrvatska policija nedavno spriječila miting njegovih pristaša koji su željeli ukloniti žardinjere Joras je, kako javljaju slovenski mediji, još uvijek u štrajku glađu koji provodi na desnoj obali Dragonje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene