Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otimaju ih i nude poput robe

TRŽNICE ROBLJEM 21. STOLJEĆA Djevojke prodaju za kutiju cigareta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Otete su, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju', tvrdi specijalna izaslanica UN-a.

Borci Islamske države (IS) u Iraku i Siriji prodaju otete djevojke i djevojčice na tržnici roblja i za jednu kutiju cigareta.

Izjavila je to u intervjuu za AFP specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je u travnju posjetila Irak i Siriju i od tada radi na planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koje provode džihadisti, piše Business Insider.

'To je rat koji se vodi preko tijela žena', rekla je Bangura koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva s područja pod kontrolom IS, s lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbjeglicama u Turskoj, Libanonu i Jordanu.

Džihadisti organiziraju tržnice robljem, na kojima trguju djevojkama koje su otete na osvojenim područjima, ali zasad nema podataka o tome koliko ih drže u zarobljeništvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna OBAVJEŠTAJCI NA NOGAMA Tko je zapravo hladnokrvni ubojica iza crne maske?

Što se to događa s Islamskom državom?

'Oni otimaju žene kad zauzmu neko područje, kako bi imali - ne želim to nazvati svježim zalihama - ali, da, tako to izgleda u praksi', istaknula je Bangura.

Džihadisti djevojke ponekad prodaju 'za samo jednu kutiju cigareta', a ponekad za više stotina ili tisuću dolara, rekla je izaslanica UN i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerica, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jazida, koji su meta napada islamista.

'Otete su, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju', rekla je Bangura i dodala da su djevojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procjenjuju koliko vrijede.

Otmica djevojaka je postala ključni dio strategije IS-a za regrutiranje stranih boraca, koji posljednjih 18 mjeseci u rekordnom broju putuju u Irak i Siriju da bi se borili na strani džihadista.

'Oni privlače mlade muškarce tako što im govore da ih u Islamskoj državi čekaju žene, djevice koje mogu i oženiti. Strani borci čine okosnicu oružanih grupa džihadista', poručila je Bangura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene