Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

SUMMIT G20

"Nitko ne želi veliki rat, zar ne?": Hoće li Trump popustiti Merkel i Putinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastup američkog predsjednika Donalda Trumpa na svjetskoj pozornici uključivat će dugoočekivani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te potencijalno hladni prijem europskih čelnika.

Američki predsjednik Donald Trumpa doputovao je u Hamburg, gdje sutra počinje summit G20, na kojem će se između ostalog raspravljati i o borbi protiv terorizma, ratu u Siriji i trgovini. U svom susretu s Putinom Trump će morati raditi na suprotstavljanju i odvraćanju Rusije, ali i naći načina da zajedno rade na pitanjima poput Sirije i borbe protiv ISIS-a, rekli su stručnjaci.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Uz to, mora imati na umu kako je kontrola nad odnosima njegove administracije s Moskvom povećana, jer je u tijeku i istraga FBI-ja o povezanosti njegove predsjedničke kampanje s Rusijom. U međuvremenu, europski čelnici poput njemačke kancelarke Angele Merkel, koji su u svibnju rekli da se SAD više ne može pozivati na saveznike, pripremljeni su za teške razgovore o trgovini i klimatskim promjenama. "Program G20 postavljen je za neke neugodne razgovore", izjavio je za NBC News Charles Kupchan, viši savjetnik za vanjske odnose. "To će dominirati nad klimatskim promjenama, slobodnom trgovinom, imigracijom, a to su pitanja u kojima je Trump, više ili manje, sam."

Angela Merkel u središtu pozornosti

"Sve su oči uperene u Merkel", izjavio je Sudha David-Wilp. U govoru pred parlamentom Merkel je predvidjela da razgovori na G20 "neće biti lagani" i iako nije spominjala Trumpa, njezine su primjedbe bile jasno usmjerene predsjedniku. "Svatko tko vjeruje da se problemi svijeta mogu riješiti izolacijom i protekcionizmom čini veliku pogrešku", rekla je Merkel.

Bijela kuća održava američke odnose s Njemačkom "jakima kao i uvijek". Savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster rekao je prošlog tjedna novinarima da će "biti razlike u odnosima s bilo kojom zemljom i razgovarat ćemo iskreno o tim razlikama. Predsjednik uživa u tim razgovorima. Najbolja 'linija' bit će: Je li Trump, kao što je bio tijekom prvog putovanja u Europu, čudan čovjek", rekao je Kupchan iz Vijeća za vanjske poslove.

"Lijepo vas je vidjeti, Vladimire!"

Trump će se također sastati s Vladimirom Putinom, licem u lice u Njemačkoj u petak, potvrđuje Bijela kuća. No, nakon mjeseci istraživanja navodnog ruskog uplitanja u izbore 2016. godine, nejasno je hoće li Trump otvoreno razgovarati s kolegom iz Kremlja. "Očekujem ozbiljnu razinu macho stavova između ova dva čelnika", rekao je Derek Cholett, bivši pomoćnik tajnika obrane za međunarodne sigurnosne poslove.

Pitanje, rekao je, bit će ono što Putin traži i što nudi zauzvrat. Pitanja o kojima će se vjerojatno raspravljati uključuju Ukrajinu, Siriju, ISIS i navodno rusko uplitanje u Europu i Sjedinjene Američke Države. "Nitko ne želi veliki rat, zar ne?", rekao je McMaster. "Što je to što moramo staviti na mjesto kako bismo mogli spriječiti sukob?" Trump je u više navrata nazvao optužbe o sukobu s Rusijom "lažnim vijestima" koje su potaknuli mediji i demokrati.

"Što se tiče Rusije, ono što nam je važno jest zastrašivanje NATO-a", rekao je poljski veleposlanik Piotr Wilczek prošlog tjedna na malom skupu novinara. Međutim, kada je Trump tijekom prošlog mjeseca razgovarao u Bruxellesu u sjedištu NATO-a tijekom svog prvog putovanja u inozemstvo, nije izravno potvrdio podršku odredbi članka 5. o obostranoj obrani saveznika NATO-a, što je izazvalo skepticizam i zabrinutost članica NATO-a. "Voljeli bismo to čuti svakodnevno od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i zapravo od lidera svih drugih zemalja NATO-a", rekao je Wilczek.

Što je s trgovinom?

"Cilj je da surađuje s našim partnerima kako bi pokrenuli svjetsko gospodarstvo", rekao je Gary Cohn, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća. Dok Trump i ključni likovi na Zapadnom krilu, poput Stevea Bannona, idu za protekcionističkim i nacionalističkim načinom razmišljanja o trgovini, došlo je do nekoliko trgovinskih prijetnji koje je administracija učinila do sada.

Njemačka se osvrnula na mogućnost "spornih vremena" s SAD-om u trgovini, izjavio je David Wilp iz njemačkog Marshall fonda, posebice o mogućnosti čelnih tarifa. Trump i Merkel razgovarali su o odnosima dviju zemalja tijekom vikenda uoči summita, prema Bijeloj kući.

Pariški klimatski sporazum

Kada je prošlog mjeseca Trump izašao iz Pariškog klimatskog sporazuma, njegove pristaše pozdravili su ga kao pobjednika. No, savjetnici su rekli da je otvoren za dogovor o klimi, iako je javno rekao da je Pariz loš posao za SAD. "Od velike je važnosti za klimu i okoliš, ali mora ući u posao koji je fer za američkog radnika", rekao je Cohn i dodao da je predsjednik otvoren za ponovno uključivanje u ovaj ili novi posao ako to ima smisla za američki narod.

U govoru pred G20, Merkel je rekla da će uložiti u borbu protiv klimatskih promjena sa ili bez Sjedinjenih Država. "Ne možemo čekati dok se svaka osoba na Zemlji ne uvjeri u znanstvene dokaze", rekla je pred parlamentom. Savjetnici u Bijeloj kući nisu bili u stanju artikulirati hoće li predsjednik vjerovati u klimatske promjene, za koje je on prethodno izrazio skepticizam.

"Pariški sporazum nepovratan je i ne može se pregovarati", rekla je Merkel, obećavajući "provesti pregovore na summitu G20 kako bi mogli poslužiti Pariškom klimatskom sporazumu". Daniel Twining, šef njemačkog Marshall fonda Američkog programa Azije, pozvao je američke europske saveznike da "izbjegavaju pasti u zamku da se odvoje od Amerike zbog taktičkih razloga koji se odnose na sadašnje stanovnike Bijele kuće i kretanje prema Kini na način koji stvarno potkopava najosnovnije vrijednosti i interese Europe".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene