Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Pre)loša vijest

Trump donio odluku: Amerika prva, SAD se povlače iz Pariškog sporazuma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump donio je odluku da se SAD povlače iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako se SAD povlače iz Pariškog sporazuma, kao "dio njegovog obećanja iz kampanje da američke radnike stavi na prvo mjesto".

Pročitajte i ovo Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Trump je dodao kako će SAD započeti i nove pregovore o ulasku u Pariški sporazum ili neki drugi sporazum čiji su uvjeti pošteni prema SAD-u. "SAD će postignuti dogovor koji je pravedan prema klimatskim promjenama", rekao je Trump.

Trump je odluku obrazložio time da Pariški sporazum stavlja SAD u nepravedan položaj nauštrb drugih svjetskih zemalja. Dodao je da "od danas" prestaje sva implementacija neobvezujućih elemenata Pariškog sporazuma za SAD.

Američki predsjednik poručio je da je došao kraj sudjelovanja SAD-a u financiranju Pariškog sporazuma i fonda za zelenu klimu.

Trump je poručio kako je spreman sjesti za isti stol s demokratima kako bi se pronašlo nešto bolje od Pariškog sporazuma. Dodao je kako bi se novim dogovorom teret i odgovornost trebali rasporediti jednako među svim državama.

Obama i gradonačelnica Pariza reagirali prvi

Na Trumpovu objavu odmah je reagirao i bivši američki predsjednik Barack Obama, istaknuvši da Trumpova administracija odbija budućnost povlačenjem iz Paričkog sporazuma. Obama je istaknuo uvjerenje da će američki gradovi, države i tvrtke napraviti još više kako bi predvodile put prema zaštiti našeg planeta.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je kako je Trumpova odluka "pogreška s dramatičnim posljedicama".

Američki milijarder i poduzetnik Elon Musk proveo je svoje obećanje i obznanio da napušta savjetničko vijeće američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma. "Klimatske promjene su stvarne, a napuštanje Pariškog sporazuma nije dobro ni za Ameriku, ni za svijet", istaknuo je Musk.

Nizu kritika pridružili su se i njemački ministri iz SPD-a, naglasivši da su tom odlukom SAD naštetile same sebi, Europljanima te svim drugim narodima svijeta. Njemački ministri poručuju da je "zemlja slobodnih i dom hrabrih" nakon Trumpove odluke u kontradikciji sa svojim osnovnim principima.

Macronova "pljuska" Trumpu

Kanadska ministrica okoliša Catherine McKenna razočarana je odlukom američkog predsjednika.

Vlade Njemačke, Italije i Francuske objavile su zajedničko priopćenje u kojem ističu žaljenje za odlukom SAD-a o povlačenju iz pariškog sporazuma. U priopćenju je naglašeno čvrsto uvjerenje spomenutih vlada da Parički sporazum nije moguće naknadno ponovno ispregovarati. Smatraju da taj sporazum zemljama daje "znatne ekonomske koristi i prilike za napredak i rast".

Francuski predsjednik Manuel Macron u telefonskom je razgovoru s Američkim predsjednikom Donaldom Trumpom poručio da se "ništa oko Pariškog sporazuma ne može ponovno ispregovarati". Dodao je da će Francuska i SAD nastaviti suradnju na međunarodnoj razini, samo ne oko klimatskih promjena.

Macron je razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i dvojac je dogovorio da će oni preuzeti obranu Pariškog sporazuma u međunarodnoj zajednici.

Ujedinjeni narodi na Trumpovu objavu su reagirali putem glasnogovornika koji je naglasio da je riječ o "velikom razočaranju" tom odlukom. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je čvrsto uvjerenje da će američke lokalne vlasti i dalje naprono raditi na smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Trump je odluku o Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama objavio u vrtu Bijele kuće. Pressicu je započeo osvrtom na teroristički napad u Manili na Filipinima. Nakon toga se osvrnuo na ekonomski rast SAD-a te se pohvalio sklapanjem novih poslova u inozemstvo te otvaranjem novih poslova u Americi.

SAD je tom odlukom, uz Nikaragvu i Siriju, postao jedna od tri zemlje u svijetu koje ne podržavaju Pariški sporazum.

Dio predizbornog obećanja

Trump je obećao u svojoj predizbornoj kampanji 2016. da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u.

Velika Britanija želi da Sjedinjene Države preuzmu vodeću ulogu u rješavanju problema klimatskih promjena, kazao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, ne navodeći međutim kako će odgovoriti na moguće povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma o klimi.

"Još uvijek nismo do toga došli. Nastavljamo lobirati za to da Sjedinjene Države na svim razinama nastave klimatske promjene uzimati vrlo ozbiljno", kazao je Johnson za Sky News. On je dodao da druge zemlje poput Indije i Kine moraju napraviti daljnji napredak u smanjenju emisije ugljičnog dioksida. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene