Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo summit G20

NAJMOĆNIJI LIDERI NA JEDNOM MJESTU Traži se način za jačanje globalne ekonomije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski lideri okupili su se u nedjelju u Kini na summitu G20 posvećenom potrazi za načinima jačanja globalne ekonomije i usred neizvjesnosti koje su stvorili događaji poput britanskog referenduma o izlasku iz EU, spora u Južnom kineskom moru i izbjeglička kriza.

Kina je domaćin skupa koji se održava u nedjelju i ponedjeljak u povijesnom gradu Hangzhou na istoku zemlje u kojem su snažne mjere sigurnosti, a dio stanovništva napustio je grad.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali

Djeca duž ulica mahala su kolonama automobila koje su dovozile svjetske vođe u međunarodni Expo centar i najmoćniji političari svijeta u zgradu su ulazili po crvenom tepihu.

Na summitu su vođe najrazvijenijih zemalja svijeta među kojima su i američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, turski predsjednik Tayyip Erdogan i britanska premijerka Theresa May te domaćin skupa kineski predsjednik Xi Jingpin.

BRICS, organizacija pet rastućih svjetskih gospodarstava Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, održala je neformalni susret u nedjelju ujutro kako bi razmotrila strategiju ekonomske suradnje.

Skup ukazuje na važnost Kine na svjetskoj pozornici i očekuje se da će drugi lideri pritisnuti Peking da se pridržava međunarodnih trgovinskih pravila te obuzda prekomjernu proizvodnju čelika koji prodaje ispod tržišnih cijena.

"Ovaj je susret prilika da Kina pokaže odgovornost koja prati veliku gospodarsku silu", kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. On je dodao kako G20 treba iskoristiti taj forum da pokaže da može proizvesti dugoročni globalni ekonomski razvoj.

Okupljanje svjetskih vođa također pruža priliku za raspravu o velikim sukobima pa su o krizi u Siriji već razgovarali američki i ruski predsjednik, a o izbjegličkog krizi i odnosima s EU turski predsjednik i njemačka kancelarka.

Europski vođe u međuvremenu su pozvali kineske domaćine i druge članice G20 da preuzmu značajniju ulogu u odgovoru na globalnu izbjegličku krizu.

Neke međunarodne građanske udruge prigovorile su da im je onemogućen pristup novinarskom centru kako bi pratile i komentirale zbivanja na summitu a Deutsche-Welle je kazao kako su kineske vlasti odbile izdati akreditacije za nekoliko njihovih novinara. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene