Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natezanje oko glasovanja

Hoće li zbog Trumpovog zida s radom prestati američka administracija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zid koji Donald Trump želi podići na meksičkoj granici mogao bi potaknuti političku krizu u Sjedinjenim Državama, budući da demokratska oporba u Kongresu ne želi dati ni dolara za gradnju zida.

Kongres svakako mora donijeti proračun do petka, 28. travnja u ponoć. Nakon tog dana američka savezna država više se neće moći financirati. Američka administracija po zakonu ne može raditi ako Kongres, koji kontrolira financije, glasovanjem ne odobri sredstva.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere IVICA PULJIĆ IZ SAD-A Analiza unutarstranačkih izbora u SAD-u: Borba za kandidaturu i može li Nikki Haley ugroziti agresivnog Donalda Trumpa? Donald Trump, Joe Biden IZBORI U SAD-u Trump najavio važnu objavu, Biden upozorio: ''Moć u Americi tamo je gdje je uvijek bila''

Lani, kada je Barack Obama još bio predsjednik, parlament je uveo taj rok umjesto financiranja čitave proračunske godine 2017. koja se završava s 30. rujnom, kako bi tijekom godine mogao uključiti prioritete Donalda Trumpa.

Među tim prioritetima je i zid koji bi sprječavao ulazak ilegalnih imigranata u zemlju i koji je Trump obećao podići na granici s Meksikom.

Republikanski predsjednik je tražio 1,4 milijarde dolara za zid, ali je demokratska oporba odlučila zaratiti s njim zbog toga i pokušati ga spriječiti, za što ima ovlast, da se taj novac predvidi u novom zakonu o proračunu. To bi moglo prouzročiti "shutdown", paralizu državne uprave kakva se dogodila u listopadu 2013. kada su stotine tisuća zaposlenika u državnoj upravi više od dva tjedna morale ostati kod kuće (osim glavnih sigurnosnih službi i slično).

Dakle, počinje još jedan okršaj u Kongresu kakvi su viđeni već puno puta, u kojemu se demokrati nadaju da će izboriti simboličnu pobjedu nad republikanskim predsjednikom koji je već pretrpio poraz u ožujku kada nije uspio staviti izvan snage "Obamacare", zakon o zdravstvenom osiguranju.

Trump je u ponedjeljak poručio na Twitteru da je zid "veoma važan, jer će spriječiti ulazak droge u našu zemlji i trovanje naše mladeži (i tolikih drugih)!"

Ako se do petka navečer republikanci i demokrati ne dogovore, savezna uprava će prestati s radom. Čelnici Kongresa ističu da se to sigurno neće dogoditi, ali Bijela kuća u ponedjeljak nije htjela to potvrditi.

"Sigurni smo da će shvatiti koji su predsjednikovi prioriteti i da će se do petka navečer postići dogovor", rekao je kratko Trumpov glasnogovornik Sean Spicer.

Rješenje bi moglo biti u donošenju zakona o privremenom financiranju koji bi vrijedio nekoliko dana, kako bi se mogli nastaviti pregovori. Zastupnici su se vratili s proljetnog dopusta i o svojoj strategiji će više reći u utorak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene