Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe zakomplicirale kandidaturu

Trumpov kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe, navodna žrtva spremna javno svjedočiti

Brett Kavanaugh (Foto: AFP)
Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Foto: Afp
Brett Kavanaugh u ponedjeljak je navode žene koja ga tereti za seksualni napad prije 36 godina nazvao "potpuno lažnima", a njezina je odvjetnica kazala kako je ona spremna javno svjedočiti prije nego što odbor u Senatu glasa o njegovoj nominaciji ovog tjedna.

Svih deset demokratskih članova Odbora za pravosuđe pri američkom Senatu, koji nadgledaju proces potvrde nominacije, poslali su pismo u kojem traže odgodu glasanja koje se trebalo održati u četvrtak, kako bi FBI mogao istražiti optužbe.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Niječe optužbe Kandidat za američki Vrhovni sud suočava se s optužbama za seksualno napastovanje

"Pokušati ubrzati ovu stvar do četvrtka predstavlja uvredu za žene u Americi i uvredu visočanstvu Vrhovnog suda Sjedinjenih država", ustvrdio je vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer za ABC.

Republikanska senatorica Susan Collins, čiji glas može biti ključan u odlučivanju hoće li Kavanaugh biti prihvaćen, kazala je na Twitteru kako kandidat i njegova tužiteljica trebaju svjedočiti pod prisegom pred odborom.

Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica iz Kalifornije, optužila je Bretta Kavanaugha, konzervativnog suca prizivnog suda kojeg je Trump izabrao kao kandidata za doživotni posao u Vrhovnom sudu, za pokušaj napada i trganja njezine odjeće 1982. godine, dok su oboje bili srednjoškolci u predgrađu Maryland kraj Washingtona.

"Ovo je potpuno lažna optužba. Nikad nisam učinio ništa poput toga što tužiteljica opisuje - njoj ili nekome drugome", rekao je Kavanaugh u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Optužbe zakomplicirale kandidaturu

"Zbog toga što se to nikad nije dogodilo, nisam imao pojma tko iznosi te optužbe sve dok se nije identificirala jučer", kazao je Kavanaugh te dodao kako je voljan razgovarati s Odborom za pravosuđe na bilo koji način koji se čini primjerenim, kako bi "opovrgnuo te lažne optužbe otprije 36 godina i obranio svoj integritet."

Optužbe koje iznosi Ford su zakomplicirale njegovu nominaciju, koju prvo treba odobriti Odbor za pravosuđe a potom i ostatak Senata, kojeg Trumpovi Republikanci tijesno kontroliraju.

Republikanci drže tanku većinu s prednošću od 11 naprema 10 članova Odbora za pravosuđe, a u Senatu imaju također većinu, ali s 51 članom prema 47 demokratskih i dva nezavisna senatora.

Ovaj izbor dolazi prije izbora za kongres 9. studenog na kojima Demokrati priželjkuju preuzeti Kongres republikancima.

Viša savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway kazala je kako svjedočenje pod prisegom treba biti obavezan dio saslušanja Kavanaugha i Ford pred sucem. "Tu ženu ne treba vrijeđati i ona ne smije biti ignorirana", rekla je Conway ABC-u.

Spremna je svjedočiti

Upitana hoće li njezina klijentica biti voljna svjedočiti pod prisegom pred senatorima, Debra Katz, odvjetnica Christine Blasey Ford, rekla je CBS-u kako je "ona voljna učiniti sve što treba učiniti".

Katz je rekla CBS-u kako je Ford konzumirala pivo, no nije bila pijana. Ona je tada imala 15, a Kavanaugh 17 godina.

Katz je liberalno demokratska aktivistička odvjetnica koja se javno hvalila kako je dio "otpora" predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu programu. Ford, koja je demokrat, je donirala ljevičarskom demokratskom senatoru Bernieu Sandersu u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016.

Slučaj sličan Kavanaughovom pojavio se 1991., kada je konzervativnog suca Clarencea Thomasa za seksualno zlostavljanje optužila profesorica prava Anita Hill, ali ga je u konačnici Senat potvrdio.

Ukoliko Kavanaughova nominacija ne uspije, Trump može izabrati njegovu zamjenu, ali Senat neće glasati o tom kandidatu prije izbora u studenom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene