Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niječe optužbe

Kandidat za američki Vrhovni sud suočava se s optužbama za seksualno napastovanje

Brett Kavanaugh (Foto: AFP)
Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Foto: Afp
Žena koja je anonimno optužila kandidata za američki Vrhovni sud Bretta Kavanugha za seksualno nedolično ponašanje početkom 1980-ih, odlučila je ići u javnost sa svojom optužbom i dati pojedinosti navodnog incidenta, izvijestio je u nedjelju list The Washington Post.

U intervjuu s ovim listom Christine Blasey Ford je rekla da je kao učenik srednje škole u predgrađu u Marylandu kod Washingtona "mrtav pijan" Kavanaugh pritisnuo na krevet, dirao ju i pokušao joj nespretno skinuti odjeću.

Pročitajte i ovo Pravosudni odbor Senata (Foto: AFP) Optužen i za krađu identiteta Bivši demokratski asistent na sudu zbog objavljivanja osobnih podataka republikanaca za suđenja Kavanaughu Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Optužbe zakomplicirale kandidaturu Trumpov kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe, navodna žrtva spremna javno svjedočiti

Ford tvrdi kako je pokušala vrisnuti, ali da joj je tada 17-godišnji Brett Kavanaugh pokrio usta rukom, a da je pobjegla nakon što je Kavanaughov prijatelj koji je gledao skočio na njih i da su se prevrnuli.

Prošli je tjedan Kavanaugh (53) rekao kako "kategorički i nedvosmisleno" niječe optužbe. "Ja to nisam učinio tada u srednjoj školi ili bilo kada", rekao je.

Predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe republikanac Chuck Grassley je odgovarajući na najnoviji istup u priopćenju rekao da je "uznemirujuće da se ove nepotkrijepljene optužbe od prije 35 godina, tijekom srednje škole, pojavljuju uoči glasovanja odbora", dodajući da to "potiče mnoga pitanja o taktici i motivima demokrata”.

Grassley je rekao kao će glasovanje odbora o nominaciji Kavanaugha biti u četvrtak kako je i planirano.

Čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnel kaže kako bi želio da se Kavanaugh potvrdi do 1. listopada, odnosno početka novog zasjedanja Vrhovnog suda.

Demokrati se protive ulasku u Vrhovni sud

Ford, sada 51-godišnja istraživačka psihologinja u Kaliforniji, rekla je The Washington Postu da je u srpnju poslala pismo demokratskoj zastupnici Anni Eshooi o navodnom incidentu, ali da je tada zahtijevala tajnost.

Postojanje pisma i neke pojedinosti njegova sadržaja postali su javni tek zadnjih nekoliko dana nakon što je Odbor za pravosuđe dovršio saslušanje Kavanaugha i planirao ovaj tjedan glasovati o nominaciji kandidata predsjednika Donalda Trumpa za najviši američki sud. Pozitivno glasovanje bi dovelo do glasovanja cijeloga Senata.

Demokrati se svim silama protive ulasku Kavanaugha u Vrhovni sud jer bi time sud postao još konzervativniji.

Ford tvrdi kako nikome nije rekla o navodnom napadu do 2012. godine kada je zajedno s mužem bila na bračnoj terapiji. Zabilješke terapeuta, koje je Ford dala WaPo-u, ne identificiraju Kavanaugha po imenu.

Prema bilješkama Ford je rekla kako su je napali učenici iz elitne škole za dječake koji su postali veoma poštovani i visoko pozicionirani članovi društva u Washingtonu.

Bilješke kažu kako su sudjelovala četiri dječaka u navodnom napadu, što je nepodudarnost koju Ford pripisuje terapeutu. Na zabavi su bila četiri dječaka, a samo dva, Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge u sobi, rekla je.

Judge je isto tako zanijekao da se incident uopće dogodio rekavši u petak The Weekly Standardu da su optužbe "apsolutno sulude". "Nikad nisam vidio da se Brett tako ponaša", rekao je Judge TWS-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene