Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom, kazavši da otkazuje "strašan i pogrešan dogovor" s Havanom svojeg prethodnika Baracka Obame.


Iznoseći novu politiku prema Kubi u govoru u Miamiju, Donald Trump je potpisao predsjednički ukaz o ukidanju dijelova Obaminog povijesnog otvaranja prema Kubi nakon diplomatskog proboja 2014.

Vezani članci Donald Trump na odlasku iz Bijele kuće Donald Trump na optuženičkoj klupi: "Napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom" Marjorie Taylor Greene Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

Nije, međutim, posve prekinuo diplomatske odnose obnovljene 2015. nakon više od 50 godina neprijateljstava.

Ostavio je mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani, iako pokušava pokazati da ispunjava svoje predizborno obećanje da će zauzeti stroži stav prema Kubi, posebno kad je riječ o poštivanju ljudskih prava.

"Nećemo više šutjeti na komunističku opresiju", rekao je. "Otkazujem posve jednostran dogovor s Kubom koji je sklopila bivša administracija i to odmah", rekao je.

Njegov pristup predviđa strožu provedbu dugogodišnje zabrane turističkih putovanja na Kubu i želi spriječiti da se američkim dolarima financira represivna kubanska vlada kojom dominira vojska.

Nova politika zabranjuje većinu poslovnih transakcija s kubanskim konglomeratom Armed Forces Business Enterprises Group, koji je aktivan u svim sektorima gospodarstva. Ali uz neke iznimke, uključujući zračna i pomorska putovanja, kazali su američki dužnosnici.

Trump je obećao da američke sankcije neće biti ukinute dok Kuba ne oslobodi sve političke zatvorenike i ne održi slobodne izbore. Kubanska vlada još nije komentirala.(Hina)