Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je priznao da nije sigurno da će doći do njegovog planiranog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom i rekao da će Washington ustrajati da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog oružja iako Pyongyang prijeti da će se zbog toga povući sa sastanka.


Sjeverna Koreja je u srijedu dovela u pitanje summit predviđen za 12. lipnja u Singapuru rekavši da možda neće doći na njega ako Washington nastavi zahtijevati da se ona jednostrano odrekne nuklearnog oružja. Sjeverna Koreja je otkazala i razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu okrivivši za otkazivanje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje je nazvala "provokacijom".

Vezani članci Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Sjevernokorejski mediji izvijestili o Trumpovu odustajanju od vojnih vježbi nakon summita Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Posljednji sati do povijesnog susreta: ''Njihov ego i njihova vizija samih sebe može odigrati veliku ulogu''

"Morat ćemo vidjeti", rekao je Trump novinarima u njegovom Ovalnom uredu na pitanje je li summit još uvijek u planu.

"Nema odluke, nismo o ničemu obaviješteni... Ništa nismo vidjeli, ništa nismo čuli", odgovorio je i dodao je da će nastaviti ustrajavati na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Ranije je Bijela kuća rekla da se još uvijek nada da će se summit održati, ali da je Trump spremna na teške pregovore.

"I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški", rekla je nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders za mrežu Fox News.

"Kao što je predsjednik rekao više puta, spremni smo za taj susret i ako se dogodi, dobro, ako ne obavijestit ćemo o tome", istaknula je Sanders i najavila "nastavak sadašnje kampanje maksimalnog pritiska".

"Ako nas Sjedinjene Države pokušaju stjerati u kut i jednostrano nas nagnati da odustanemo od nuklearnog programa, više nećemo biti zainteresirani za takav dijalog", rekao je u srijedu zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan, a prenijela je službena agencija KCNA.

On je kritizirao savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Johna Boltona koji je pozvao da se Sjeverna Koreja brzo odrekne njenog nuklearnog arsenala po sporazumu poput onoga s Libijom koja je odustala od programa prozvodnje oružja za masovno uništenje.

Sjeverna Koreja se sukobila s Boltonom još dok je radio u Bushovoj administraciji.

Sanders nije željela potvrditi da će se tražiti model koji zagovara Bolton i rekla da će se odnosima s Pyongyangom slijediti "model predsjednika Trumpa".

"On će to voditi na način koji on smatra odgovarajućim. Sto posto smo sigurni... on je najbolji pregovarač", rekla je.

Kim Kye Gwan je, nazvavši ih "apsurdnim", ismijao Boltonove sugestije da bi pregovori sa Sjevernom Korejom trebali biti slični onima koji su doveli do toga da Libija 2004. isporuči dijelove svog nuklearnog programa SAD-u.

"Svijet predobro zna da naša zemlja nije ni Libija ni Irak koja je zadesila bijedna sudbina", rekao je Kim očito je referirajući se na sudbine libijskog čelnika Moammara Gaddafija i bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

On je rekao da je Sjeverna Koreja zemlja s nuklearnim oružjem dok je Libija još u početnoj fazi razvoj takvog oružja. (Hina)