Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amnesty International pozvao je predsjednika SAD-a Baracka Obamu da pokaže ‘istinsko vodstvo’ tijekom ključnih pregovora o trgovini oružjem i odbaci prijedloge koji bi ozbiljno ugrozili ljudska prava.


U New Yorku su u tijeku pregovori zemalja članica UN-a koje raspravljaju o tekstu potencijalno povijesno važnog Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem. Taj bi sporazum mogao pridonijeti okončavanju razornih posljedica neodgovorne i loše regulirane trgovine oružjem, kaže se u pripćenju AI-ja.

Dužnosnici Obamine administracije nagovijestili su da žele da se u Sporazum uključi tzv. oslobađajuća klauzula koja bi omogućavala da prilikom odlučivanja o trgovini oružjem razlozi nacionalne sigurnosti dobiju prednost pred svim ozbiljnim pitanja ljudskih prava.

‘Sad kad pregovori o Sporazumu o trgovini oružjem ulaze u ključnu završnu fazu, vrijeme je da predsjednik Obama istupi i pokaže da je američka administracija ozbiljna kad je u pitanju zaštita ljudskih prava’, izjavila je Suzanne Nossel, izvršna direktorica Amnesty Internationala SAD-a.

‘Svaka oslobađajuća klauzula koja bi u Sporazumu imala prednost pred ljudskim pravima poslala bi poruku da države mogu nastaviti s trgovinom oružjem kao i dosad. Upravo su civilne žrtve i dugotrajno nasilje u Siriji pravi podsjetnik na to zašto je potreban snažan Sporazum o trgovini oružjem u kojem su ljudska prava na prvom mjestu. Milijuni života ovise o tome hoće li čvrsta zaštita ljudskih prava biti uključena u konačni Sporazum’, kaže se u AI-jevu priopćenju.

Amnesty International poziva vlade da osiguraju uključivanje tzv. 'Zlatnog pravila' o ljudskim pravima u Sporazum. To bi značilo zaustavljanje svake isporuke oružja ako postoji znatan rizik da će dostavljeno oružje biti korišteno za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Mnoge vlade, kažu u AI-ju, kao i većina američkih saveznika podupiru ovo stajalište. Međutim, neke utjecajne zemlje, Kina, Rusija i SAD, zalažu se za blaža pravila. Pored toga, Kina, SAD, Sirija i Egipat izrazile su svoje protivljenje uključivanju kontrole streljiva u Sporazum.

‘Kao država koja je najveći svjetski izvoznik oružja i kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, SAD imaju posebnu dužnost dovesti pregovore do uspješnog završetka. Zadnja dva tjedna pregovora pružaju predsjedniku Obami veliku priliku da bude predvodnik u postizanju ovog cilja’, ističe Nossel. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Barack i Michelle Obama Obamina hit-knjiga bi mogla dobiti filmsku verziju: Spominje se ime zvijezde koja bi ga trebala glumiti Obećana zemlja, prvi dio memoara bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika