Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju ne bi trebala imati lošiji ili ne puno slabiji trgovački režim od onoga koji sada ima sa susjedima koji ostaju izvan Unije, izjavio je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.


Glasnogovornik Europske komisije Stano komentirao je  pregovore koje Komisija vodi sa zemljama članicama CEFTA-e o promjeni njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na ulazak Hrvatske u EU-u.

Vezani članci Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Plenković čeka Ursulu von der Leyen: Stiže u Zagreb na sjednicu Vlade, a posjetit će i Rimca Granični prijelaz EK traži ulazak Hrvatske i drugih dviju europskih zemalja u šengenski prostor: ''Činjenice i istraga pokazuju da su spremne''

>>Leko i Ljubić o otvorenim, ali nespornim pitanjima Hrvatske i BiH

Hrvatska ulaskom u EU napušta CEFTA-u, unutar koje je potpuno liberalizirana trgovina među potpisnicima toga sporazuma.

'Ne ulazeći u pojedinosti, jedino što mogu reći je da Hrvatska, kada uđe u EU neće imati lošiji ili neće imati puno slabiji položaj nego sada kada su u pitanju uvoz izvoz, trgovina sa susjedima', rekao je glasnogovornik EK.

Hrvatska ulaskom u EU preuzima trgovačku politiku Unije prema trećim zemljama, uključujući i zemlje CEFTA-e, koja obuhvaća zemlje zapadnog Balkana i Moldovu. Trgovina između EU-a i zemalja zapadnog Balkana odvija se prema njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sada treba dopuniti kako bi se uzele u obzir promjene koje donosi ulazak Hrvatske u Uniju. Pregovore u ime zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, vodi Europska komisija.

>>Hoće li uvođenje vize za građane BiH smanjiti njihove dolaske?

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine je potvrđeno da je ravnatelj Opće uprave za proširenje Europske unije Stefano Sannino uputio pismo BiH premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem je zatražio od Bosne i Hercegovine da Hrvatskoj i nakon 1. srpnja omogući izvoz roba u BiH po sadašnjem bescarinskom režimu kao i da se to proširi na sve ostale države-članice EU uvjetujući time liberalizaciju izvoza nekih roba iz BiH na tržište Unije.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook