Zrakoplov Japan Airlinesa (Foto: AFP)
Zrakoplov Japan Airlinesa (Foto: AFP)

Britanska policija u zračnoj luci Heathrow uhitila je pilota Japan Airlinesa nakon što mu je nepunih sat vremena prije planiranog leta izmjereno čak 1.89 promila alkohola u krvi


Pilot, odnosno prvi časnik Katsutoshi Jitsukawa (42) priveden je prošle nedjelje nakon što je vozač autobusa koji je posadu vozio prema zrakoplovu u njegovoj blizini osjetio miris alkolhola. Kontrola je odmah alkotestirala pilota koji je potom priznao da je popio previše. Obavili su i pretrage krvi te mu izmjerili 1.89 promila alkohola. Zakonska granica za pilote zrakoplova inače je 0.2 promila.

Vezani članci Avion u plamenu na moskovskom aerodromu (Foto: AFP) Pilot Suhoja u kojem je poginula 41 osoba otkrio što je dovelo do strašne tragedije Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule (Foto: AFP) Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule

Zadržan je u pritvoru do 1. studenog kada se i pred sudom priznao krivnju, piše BBC.

Pilot Jitsukawa bio je dio posade koja je tog dana na letu JL44 trebala poletjeti na dugi let za Tokio. Boeing 777, koji može primiti 244 putnika, ipak je poletio prema planiranoj destinaciji sa 69 minuta kašnjenja.

Iz kompanije Japan Airlines ispričali su se putnicima te obećali da će odmah pojačati kontrole kako bi spriječili slične slučajeve u budućnosti, dodajući kako im je sigurnost putnika prioritet.