Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U rukama Amerikanaca završio je najviše rangirani direktor u banci UBS-a. Optužen je za pomaganje Amerikancima pri izbjegavanju plaćanja poreza pomoću tajnih računa u švicarskoj banci.


Raoul Weil, 54-godišnji Švicarac, koji je bio treći najviše rangirani direktor u banci UBS, uhićen je sredinom listopada dok je bio na odmoru sa suprugom u Italiji. Jedan od njegovih odvjetnika medijima je priopćio kako je Weil u petak napustio talijanski zatvor Dozza u Bologni te je izručen SAD-u, javlja Reuters.

Vezani članci Italija, koronavirus Katastrofalne brojke iz Italije: U jednom danu čak 853 osobe preminule, imaju najveću smrtnost u Europi Bar, ilustracija Zabranili razgovor o koroni, dolazi sve više ljudi: ''Jednostavno želimo predahnuti"

Ovo suđenje moglo bi pomoći SAD-u i drugim Zapadnim zemljama da pojačaju lov na osobe i kompanije koje koriste offshore financijske centre ne bi li izbjegli plaćanje poreza, tvrde porezni stručnjaci.

Švicarska UBS banka: Postali smo previše arogantni, to treba promijeniti

Dok je globalna borba protiv poreznih prevara prisilila offshore kompanije u Europi da prihvate veću transparentnost, porezni stručnjaci kažu da se još štošta treba učiniti kako bi se osigurali financijski centri u Aziji i na Bliskom istoku.

Suđenje bankaru Weilu počinje 16. prosinca na Floridi. Ako ga se proglasi krivim, prijeti mu zatvorska kazna do pet godina. Međunarodni uhidbeni nalog, za Weila je izdan još početkom 2009. godine. Navodno je tisućama Amerikanaca pomogao u skrivanju novca od očiju poreznika.

Početkom 2009. godine, UBS je pristala platiti kaznu od 780 milijuna eura u nagodbi vezanoj s poreznim prevarama SAD-a. Nagodba je uključivala i davanje podataka tisuća klijenata UBS-a američkim vlastima, što je inače kršenje švicarske bankovne tradicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook