Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća japanska automobilska tvrtka Toyota predstavila je u ponedjeljak napravu koja bi trebala smanjiti broj nesreća na cestama primoravajući automobile da se zaustave na crvenom svjetlu na semaforu i poštuju znak "stop".


Sustav se oslanja na odašiljače, smještene na kolniku, koji svakom vozilu upućuju signal da će se svjetlo na semaforu promijeniti u crveno.

Vezani članci Nepravda, ilustracija Apsurdna priča iz Hrvatske: "Nije serija, nije film, nije čak ni Monty Python. Sve je počelo tijekom racije u noćnom klubu. Sjedimo za šankom, dođe policija..." KBC Zagreb Kako od ponedjeljka kod doktora? Iz hrvatskih KBC-a otkrili što se sve mijenja

Vizualno i zvučno upozorenje tada se aktivira u kabini opremljenoj specifičnim receptorom.

U slučaju da vozač ne obrati pažnju na signal, automobil bi
automatski zakočio.

Sličan sustav predviđa se za slanje upozorenja na znak "stop". Ako vozač ne bude na vrijeme pokazivao namjeru da se zaustavi, automobil će ga na to upozoriti.

Poput suparnika Nissana, Toyota je usavršila napravu za bežičnu komunikaciju između vozila i vozila te vozila i pješaka, kako bi se prisustvo jednih na raskršću sa slabom vidljivošću signaliziralo drugima, preko informativnih terminala u vozilu i mobitela.

Te su naprave trenutno u fazi testiranja.