Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za šoping

TOP 11 NAJPOŽELJNIJIH GRČKIH OTOKA Njihove cijene i dalje padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka ima, s obzirom na različite konstrukcije pojma, između 1200 i 6000 otoka, a koliko ih je u državnom posjedu, nikad javno nije objavljeno.

Sve dok ne dobiju toliko iščekivanu i pregovaranu pomoć, cijene u Grčkoj značajno padaju, osobito cijene nekretnina. Ono što će razveseliti mnoge je pad cijena nekretnina na obalama Grčke i grčkih otoka čija se cijena u posljenjih nekoliko godina smanjila za pola.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

Grčka ima, s obzirom na različite konstrukcije pojma, između 1200 i 6000 otoka, a koliko ih je u državnom posjedu, nikad javno nije objavljeno. Ono što je poznato je da na desetke otoka iz dana u dan gubi na vrijednosti. Kako bi očivali državu, grčka bi se vlada mogla odlučiti i na prodaju imovine u obliku otoka.

IMA SVEGA 48 SATI Tsipras mora nagovoriti parlament na reforme

Business Insider objavio je popis najisplativijih i najpoželjnijih otoka u Grčkom arhipelagu koji će zasigurno u mjesecima koji slijede postati vlasništvom bogatih stranaca.

11. mjesto zauzeo je otok Omfori koji se u ovom trenutku prodaje za 36 milijuna eura. Otok je u cijelosti prazan. Ima samo jednu konstrukciju, kapelicu na obali Jonskog mora. Prostire se ma 4.5 tisuća četvornih metara, a ono što je pozitivno je da otok ima dozvolu za gradnju i to na čak 20% teritorija. Ukoliko investitor dokaže da širenje i granja na području većem od predviđenih 20% može Grčkoj donijeti zaradu, vlada će izdati nove dozvole.

10. mjesto pripada otoku Dulichium čija je trenutna cijena 28.4 milijuna eura. Ovaj otok također se nalazi na Jonskom moru. Zauzima površinu od 5.4 tisuće kvadratnih metara te je ujedno i najveći privatni grčki otok koji se našao na listi otoka za prodaju. Najviši vrh otoka mjeri 250 metara, a na njemu je zasađeno preko 4000 stabala maslina. Obiluje vegetacijom. Nije razvijen, no posjeduje sve kvalitete da postane buduće luksuzno odredište.

9. mjesto drži Sjeverni Egejski otok procjenjen na 25.9 milijuna eura. Njegova površina je oko 350 tisuća kvadratnih metara, a nalazi se na svega pola sata udaljen od glavnog grčkog grada Atene. Za ovaj otok mnogi svjetski investitori izražavaju interes, no još uvijek je slobodan.

8. mjesto pripada otoko Svetog Thomasa. Njegovih 1.2 milijuna četvornih kilometara procjenjeno je na 10.7 milijuna eura, a smješten je samo 20-ak minuta vožnje od grada Korinta i 45 minuta od Atene. Predivno koraljno dno i čisto more privuklo je mnoge no za sada na njemu nitko ne živi.

7. mjesto najpoželjnijih grčkih otoka zauzeo je otok Nafsika. Smješten u Jonskom moru, bez ikakve infrastrukture procjenjen je na 4.9 milijuna eura, a njegova površina je oko 5 milijuna kvadratnih metara. Iako je nedavno prodan i dalje se nalazi u oglasniku. Ovaj stjenovit otok ima nekoliko uvala i tri velike prirodne luke. S najvišeg vrha otoka vidi se svih 360 stupnjeva horizonta.

6. mjesto zauzeo je otok Kardiotissa procjenjen na 4.6 milijuna eura. Njegovih 1,1 milijuna četvornih metara nalazi se u srcu Egejskog mora. Posjeduje iznimno dobru morsku povezanost, a opisan je kao idealno mjesto za razvoj nautičkog turizma.

5. mjesto rezervirano je za otok Nissos Sofija. Plaže Jonskog mora i njegovih 176 tisuća kilometara drži cijenu od 3.9 milijuna eura. Jedan je od najintimnijih otoka jer su plovidbe komercijalnih brodova oko ovog otoka, strogo zabranjene.

4. mjesto pripada otoku Kythnosu koji je tek sat vremena udaljen od Atene. Na njemu se nalazi 20-ak kućica, a prodaje se zakupni prostor. Zbog toga što na njemu postoji nekoliko kuća otok ima sve osnovne uvjete za život. Cijena mu je 3.6 milijuna eura, a njegova površina je 191,182 kvadratna metra.

3. mjesto zauzeo je otok Stroggilo čija su 218,530 kvadratna metra procjenjena na 3.2 milijuna eura. Iako nije naseljen nalazi se u neposredoj blizini nekih od najpoznatijih grčkih turističkih odredišta. Povlačenje struje i vode, neće biti nikakav problem.

2. mjesto pripada otoku koji je okarakteriziran kao 'gralište za milijunaše'. Jedna privatna kompanija već je dobila dozvolu za izgradnju šest vila kao i dozvolu da otok Gaiu podijeli na 6 parcela. Okoliš je idelan za razvoj vodenih sportova, jedriličarskih društava, razvoj ribolova te ronjenje. Njegova je cijena 2.1 milijun eura, a površina 174 tisuće kvadratnih metara.

1. mjesto najboljih investicija u grčkom arhipelagu pripada otoku Lihnari koji se procjenjuje na 2.1 milijun eura. Površine je 384,451 kvadratnih metara, a trenutni vlasnici mogli bi još više sniziti cijenu s obzirom na činjenicu da je u poljednjih nekoliko mjeseci cijena ovog otoka prepolovljena. Smješten je samo 10 minuta plovidbe od zapada Korinta te iako na njemu nema stanovništva, otok ima pitku vodu, ceste i bogatstvo polja maslina. Pravi mali raj na Zemlji.

Većina Nijemaca misli da je sporazum s Grčkom loš

Više od polovice Nijemaca misli da je sporazum s Grčkom loš i mnogi bi radije željeli da ta zemlja napusti eurozonu nego da dobije priliku za dodatnu pomoć kako bi izašla iz krize, doznaje se u nedjelju iz ankete javnog mišljenja koju je za list Welt am Sonntag proveo YouGov.

Prema rezultatima ankete, 56 posto ispitanika misli da je taj sporazum loš, a nešto više od petine od tih 56 posto smatra da je sporazum s Grčkom "jako loš".

Tek dva posto misli da je sporazum pozitivna stvar, a 27 smatra da je sporazum s Grčkom donekle pozitivan. Anketa također pokazuje da bi 48 posto Nijemaca voljelo da je Grčka napustila eurozonu.

Parlamentarni zastupnici u Njemačkoj, zemlji koja najviše doprinosi paketima pomoći u eurozoni, u petak su dali zeleno svijetlo eurozoni da s Grčkom ispregovara treći po redu hitan paket pomoći koji bi u naredne tri godine mogao doseći 86 milijardi eura. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene