Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senegal bez ikakvog odgađanja mora nastaviti sudski goniti bivšega čadskog predsjednika Hissenea Habrea, optuženog za genocid koji je počinio njegov režim u razdoblju od 1982. do 1990. ili ga izručiti Čadu, objavio je u pravorijeku Međunarodni sud pravde.


Sud je jednoglasno prihvatio pravorijek po kojem Republika Senegal bez ikakva odgađanja "mora predati slučaj Hissenea Habrea kompetentnim institucijama zbog kaznenog postupka, ukoliko ga prethodno ne izruče", rekao je predsjednik ICJ-a Peter Tomka tijekom saslušanja u Haagu.

>> Prijedlog: 'Osnovati afričku državu za preseljenje Haićana'

U skladu s člankom 7. Konvencije UN-a o torturi koju je Senegal ratificirao 26. lipnja 1987. Habre mora biti izručen. Trenutačno živi u Dakaru u egzilu nakon što ga je s vlasti 1990. svrgnuo aktualni predsjednik Čada, Idriss Deby Itno. Habre je na vlasti bio osam godina. Prema zaključku čadskog istražnog povjerenstva, pod njegovim režimom smaknuto je više od 40.000 članova oporbe, kao i pripadnika određenih etničkih skupina. Dakar je 2006. pristao suditi Habreu na zahtjev Afričke unije, no taj proces nikad nije organiziran ni održan. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Ivana Jerković Erak I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega Nadan Vidošević Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz"