Sayfullo Habibullaevic Saipov kamionetom je u utorak središtu New Yorka ubio osmero ljudi. U bolnici su ga ispitali istražitelji FBI-ja s kojima je "donekle surađivao". Pretpostavlja se da je djelovao sam.


Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov, 29-godišnjak koji je u utorak u središtu New Yorka kamionetom ubio osmero ljudi, u SAD je legalno uselio 2010. godine. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sve što dosad znamo o prvom smrtonosnom terorističkom napadu u New Yorku nakon pada Blizanaca Slika nije dostupna Svjedoci pričaju o kaosu u New Yorku: "Na tijelima žrtava vidjeli su se tragovi guma"

Tu je činjenicu iskoristio američki predsjednik Donald Trump, koji od početka svog mandata pokušava otežati useljavanje u SAD, a opasnost od terorizma bio mu je i dosad glavni adut.

"Naredio sam Ministarstvu domovinske sigurnosti da pojača naš ionako drastičan program provjere ulazaka u zemlju. U redu je biti politički korektan, ali ne u ovom slučaju!", poručio je Trump na Twitteru.

 Prema dosad objavljenim informacijama Saipov je radikaliziran u Americi, što je potvrdio Andrey Cuomo, njujorški guverner. Cuomo je rekao da se Saipov u Americi informirao o IS-u i radikalnoj islamskoj taktici. "Još nemamo dokaza da je u pitanju zavjera. Dosadašnji dokazi upućuju na to da je riječ o izoliranom incidentu te da je napadač djelovao sam", rekao je Cuomo. 

U unajmljenom kamionetu kojim je počinio napad pronađena je njegova poruka napisana na engleskom jeziku u kojoj stoji da je napad počinio u ime ISIS-a. 

Zasad se zna da je Saipov jedno vrijeme živio u Tampi na Floridi, potom u državi Ohio, a posljednjih šest mjeseci u New Jerseyju te je radio kao vozač Ubera. Iz te kompanije su potvrdili da se korisnici koje je vozio na njega nisu nikad požalili. 

Nakon što su ga policajci ranili u trbuh, Saipov je prevezen u bolnicu gdje je podvrgnut operaciji. Objavljeno je i da su ga tijekom noći ispitali istražitelji FBI-ja te da je tom prilikom bio "donekle surađivao".

Saipov se u SAD-u i oženio 25. ožujka 2013. za Nozimu Odilovu, koja je također iz Uzbekistana. Njegova je supruga tada imala 19 godina, a vjenčali su se u državi Ohio, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. 

U toj je državi Saipov registrirao dvije kompanije, 2011. godine Sayf Motors Inc te dvije godine kasnije Bright Auto LLC.