Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJNASILNIJA MILITANTNA SKUPINA

Tko je ISIS-K, skupina odgovorna za krvave napade u Kabulu? Smatra ih se krivima za neke od najgorih zločina posljednjih godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Kenneth McKenzie potvrdio je na konferenciji za medije Pentagona kako smatraju da je ISIS-K odgovaran za krvave napade u Kabulu.

ISIS-K, odnosno Islamska država Khroasan Provincije, naziv je za Islamsku državu koja djeluje u Afganistanu. To je najekstremnija i najnasilnija džihadistička militantna skupina u Afganistanu, piše BBC.

U siječnju 2015. godine oformljen je ISIS-K, netom prije nego što je poražen i raspušten ISIS-ov kalifat u Iraku i Siriji. Njihovo je sjedište u istočnoj pokrajini Nangarhar, u blizini ruta kojima se unutar Pakistana krijumčare droga i ljudi.

ISIS-K regrutira afganistanske i pakistanske džihadiste, a osobito prebjegle pripadnike afganistanskih talibana koji smatraju da njihova vlastita organizacija nije dovoljno ekstremna. 

Počinili neke od najgorih zločina

Ovu skupinu džihadista smatra se krivima za neke najgorih zločina u posljednjih nekoliko godina, a na meti su im škole, za djevojčice, bolnice, pa čak i rodilišta u kojima su navodno ubijali trudnice i medicinske sestre.

Za razliku od talibana, čiji je interes ograničen na Afganistan, ISIS-K dio je globalne mreže Islamske države.

Surađivali s Talibanima?

Na svom vrhuncu brojali su oko 3000 boraca, no značajne žrtve pretrpjeli su u sukobima s američkim i afganistanskim snagama sigurnosti, ali i s talibanima s kojim su pak povezani kroz mrežu Haqqani.

Doktor Sajjan Gohel iz Zaklade Azija-Pacifik, nakon višegodišnjeg istraživanja militantne mreže u Afganistanu, tvrdi da je "nekoliko velikih napada između 2019. i 2021. uključivalo suradnju između ISIS-K-a, talibanske mreže Haqqani i drugih terorističkih skupina sa sjedištem u Pakistanu'', piše BBC.

S druge strane, ISIS-K talibane optužuje da su napustili džihad i bojište u korist pregovaračkog mirovnog rješenja dogovorenog u "otmjenim hotelima" u Dohi u Kataru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene