Širom Irana u ponedjeljak se održavaju skupovi u povodu obilježavanja 40. godišnjice Islamske revolucije, a tisuće Iranaca ujutro su se počele okupljati u središtu Teherana, gdje će im se obratiti predsjednik Hasan Rohani.

Galerija


Očekuje se da će u Teheranu i ostalim gradovima milijuni ljudi prisustvovati skupovima kako bi proslavili krah monarhije 11. veljače 1979. i proglašenje Islamske Republike.

Vezani članci Armada obilježila Oluju (Foto: Dnevnik.hr) Spektakularna bakljada u čast poginulim braniteljima: Armada zapalila 222 baklje na Krčkom mostu 31-godišnja Vida Mohaved u pritvoru je provela mjesec dana nakon prosvjeda protiv nošenja hidžaba u javnosti (Screenshot: Twitter) Nevjerojatna hrabrost: Iranke masovno objavljuju fotografije bez hidžaba riskirajući živote

Događaji kojima se obilježava početak Islamske revolucije počinju svake godine 1. veljače, na dan kad se ajatolah Ruholah Homeini vratio iz egzila i postao vrhovni vođa Islamske Republike, a završavaju 11. veljače, na dan pada iranske sekularne vlade.

Islamska revolucija predvođena svećenstvom srušila je šaha, ukinula monarhiju i dovela do proglašenja Islamske Republike Irana.

Homeini je svojim djelovanjem pomogao srušiti monarhiju koja je trajala više od 2000 godina i bio je vrhovni vjerski vođa do smrti 1989., kada je imao 86 godina.

Već nekoliko tjedana iranska državna televizija emitira priloge posvećene Revoluciji i 40. godišnjici Islamske Republike.

Četrdeseta godišnjica revolucije odvija se u teškom gospodarskom trenutku za Iran pošto je američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio povući svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma i nametnuti nove sankcije Iranu.

Nuklearnim sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest svjetskih sila Iran se odrekao razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija, što je bila snažna injekcija za razvoj letargičnog iranskoga gospodarstva, ali i povratak u okrilje međunarodne zajednice.

No SAD se nije zaustavio samo na vlastitim sankcijama, već ultimativno zahtijeva od drugih država da ne posluju s Iranom pojačavajući gospodarski pritisak. (Hina)