Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bombastična najava

Trump prijeti u velikom stilu, a Iran poručuje: ''Nismo zabrinuti''

Trumpova najava sankcija (Foto: Twitter)
Trumpova najava sankcija (Foto: Twitter) Foto: Platforma X
Iran je rekao u petak da nije zabrinut zbog najavljenog, ponovnog uvođenja američkih sankcija ključnim iranskim naftnim i financijskim sektorima koje bi Washington trebao obznaniti.

"Amerika neće moći provesti bilo kakve mjere protiv naše velike i hrabre nacije... Imamo znanje i sposobnost za upravljanje ekonomskim poslovima zemlje", rekao je na državnoj televiziji glasnogovrnik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Američka se vlada dogovorila s osam zemalja, koje prema dogovoru mogu nastaviti kupovati iransku naftu nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Teheranu. Među tih osam zemalja su Indija te veliki američki saveznici Južna Koreja i Japan.

"Mogućnost da će Amerika sankcijama postići svoje ekonomske ciljeve jako je mala te sigurno neće takvim sankcijama postići političke ciljeve", izjavio je Qasemi.

"Nove će američke sankcije uglavnom imati psihološke učinke", dodao je.

Washington je u kolovozu uveo sankcije Iranu nakon što je Donald Trump povukao SAD-a iz iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji su 2015. potpisale velike sile.

Prema tom međunarodnom nuklearnom sporazumu godine 2016. povučena je većina međunarodnih sankcija koje su bile na snazi protiv Islamske Republike, a ona se zauzvrat obvezala ograničiti svoj nuklearni program. 

SAD će dopustiti osam država da nastave uvoziti iransku naftu

Sjedinjene Države objavile su u petak da će privremeno izuzeti osam država iz američkih sankcija protiv Irana i dopustiti im da nastave uvoziti iransku naftu nakon što sankcije u ponedjeljak stupe na snagu, a među njima je i Turska.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je odluku obznanio tijekom telekonferencije, nije imenovao te države, ali je rekao da Europska unija kao cjelina u to neće biti uključena.

Ministar financija Steven Mnuchin također je kazao da je SAD jasno dao do znanja globalnoj financijskoj mreži SWIFT iz Bruxellesa, kojom se banke koriste za svakodnevne platne transakcije, da od nje očekuje da prekine veze sa svim iranskim financijskim institucijama koje će od ponedjeljka biti pod američkim sankcijama, osim "humanitarnih transakcija".

U protivnom bi se i SWIFT mogao naći pod američkim sankcijama.

SAD će time ponovno obnoviti sve sankcije protiv Irana koje su bile ukinute međunarodnim nuklearnim sporazumom iz 2015., iz kojeg se Trump povukao.

Na 'crnom' popisu naći će se 700 osoba ili tvrtki, rekao je Mnuchin. Nije rekao točno tko niti koje tvrtke.

Turskoj je kazano da će biti izuzeta iz američkih sankcija protiv Irana, rekao je u petak turski ministar energetike Fatih Donmez. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene