Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Makedoniji

NAJGORA KRIZA U ZADNJIH 15 GODINA "Očekujem da ova vlast padne, i da počnemo graditi svoj europski put"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Makedoniji su održani prijevremeni parlamentarni izbori koji bi trebali okončati najgoru političku krizu u zemlji u posljednjih 15 godina.

Prema svim procjenama vodi se tijesna utrka između vladajućeg VMRO-a i oporbenih socijal-demokrata.

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo Vanje Horor u Makedoniji Ovo su osumnjičeni za ubojstvo djevojčice Vanje! Ministar: "Otmicu je organizirao Vanjin otac" - Zbog jednog detalja odmah je priveden Vanja Gjorčevska nema je od ponedjeljka Ovo je Vanja (14), nestala je na putu do škole, traže je cijela regija i Interpol: "Zaista mislim da je oteta!"

Iz Skoplja se za Dnevnik Nove TV javila reporterka Katarina Alvir.

„Rezultati se s nestrpljenjem iščekuju. Birališta su zatvorena u 19 sati, ali ovdje se ne objavljuju izlazne ankete. Prvi neslužbeni rezultati iz izbornih stožera mogu se očekivati kasnije tijekom noći. Ovi izbori protekli su mirno, zabilježene su manje nepravilnosti poput kašnjenja otvaranja biračkog mjesta i fotografiranja glasačkih listića. Izbore prati više od 650 stranih i 7500 domaćih promatrača“, kazala je Alvir.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima odlučuju između dvije opcije - vladajućeg VMRO DPMNE-a i oporbenih socijaldemokrata. Građani su podijeljeni.

"Mi smo se borili i za slobodu na ulici. Očekujem da ova vlast padne, i da Makedonija počne graditi svoj europski put“, kazala je mlada Makedonka.

Čelnik opozicije samouvjereniji

Lider oporbe Zoran Zaev i donedavni premijer Nikola Gruevski na glasovanje su stigli u pratnji supruga. U izjavama na izborni dan čelnik opozicije znatno samouvjereniji od prvog čovjeka najjače makedonske stranke.

"Večeras ću objaviti pobjedu“, kazao je Zaev.

"Ovo je dan kada građani moraju iskazati vlastito mišljenje i uz dobru izlaznost na izborima iskazati svoje mišljenje u kojem smjeru žele da Makedonije ide u budućnosti“, poručio je Gruevski, predsjednik

Gotovo dvije godine traje kriza u Makedoniji. Na putu za Europsku Uniju nisu se pomakli s mjesta, baš kao ni prema članstvu u NATO-u. U siječnju ove godine premijer Gruevski bio je prisiljen podnijeti ostavku zbog skandala s masovnim prisluškivanjem građana. Makedonci su u međuvremenu više puta izalazili prosvjedovati na ulice, pa pobjednike izbora čeka nestabilna politička situacija.

Vlast čeka mnoštvo problema

"Ako pobijedi dosadašnja vladajuća stranka VMRO-DPMNE ona neće imati komociju i sigurnost vladanja koju je imala do sada. Ako pobijede socijaldemokrati, oni će imati jaku opoziciju koja je već deset godina bila na vlasti u svakom smislu te riječi, a imat će težak zadatak sprovođenja promjena koje su obećali“, kazala je novinarka Tamara Grnčaroska.

Novu vlast čeka hvatanje u koštac s najvećim makedonskim problemima - raširenom korupcijom, lošom gospodarskom situacijom i siromaštvom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene