Ilustracija (Foto:AFP)
Ilustracija (Foto:AFP) Foto: Afp

Djeca imigranata u prihvatilištima koje financira američka vlada redovito i silom dobivaju niz psihofarmaka za svoje traume nakon što ih se pritvori i u nekim slučajevima razdvoji od roditelja, navodi se u sudskoj tužbi.


Djeca u prihvatilištima kao što je Centar Shiloh u Teksasu gotovo sigurno dobit će lijekove, neovisno o njihovu stanju i bez pristanka roditelja, po tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Angelesa.

Vezani članci Joe Biden, predsjednik SAD-a Biden nakon novog krvoprolića: "To je odvratno i razdire dušu naše nacije" Vlado Košić Košić o skandalu u Crkvi: ''Mediji propagiraju pornografiju i erotske filmove, a mi u Crkvi smo kao neki pedofili''

Centar Shiloh, koji je specijaliziran za brigu za djecu i mlade s problemima u ponašanju i emocionalnim problemima, nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Tužba je podnesena 16. travnja, nedugo nakon uvođenja Trumpove politike "nulte tolerancije" po kojoj se djecu razdvajalo od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu. Trump je u srijedu odustao od te politike.

Dužnosnici Ureda za izbjeglice, zaduženog za nadzor tih centara, također nisu bili dostupni za komentar.

U tužbi se tvrdi da uzimanje raznih vrsta psihofarmaka u isto vrijeme može uzrokovati ozbiljne štete djeci i traži nadzor da se spriječi korištenje lijekova kao "kemijske luđačke košulje" a ne radi stvarno potrebnog liječenja.

Tužbom se traži promjena te politike i sprječavanje dugotrajnog pritvaranja djece.

Neka djeca u Shilohu prijavila su da su dobivala do devet različitih tableta ujutro i šest navečer te da im se prijetilo da će ostati u centru ako ih odbiju.

Neki su nasilno dobili injekcije kada su odbili lijekove, navodi se u tužbi.

Jedna majka kazala je da je njezina kći dobila lijekove a da se prije toga nije tražila dozvola obitelji, iako je centar imao njihove podatke za kontakt.

Druga majka kazala je da se njezina kći srušila nekoliko puta zbog jakih lijekova protiv anksioznosti, po tužbi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju